De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

Nederland, 2016  |  75min  |  Documentaire
Regie: Cherry Duyns

Kijkwijzer:

  • Alle leeftijden

Deel deze film:

Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw (78) heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog, draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. 

Film & Religie: De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
Op dinsdag 11 april zie je om 14.00 uur en 20.30 uur 'De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw' als onderdeel van het programma Film & Religie. De film wordt ingeleid door ds. Heleen Weimar (Regenboogkerk).

Voor de zesde keer brengt Filmtheater Hilversum in samenwerking met de Regenboogkerk en de Oud-Katholieke parochie Sint Vitus tijdens de veertigdagentijd een cyclus met films die passen bij de vastentijd voor Pasen en het lijdensverhaal van Christus of anderszins gaan over lijden en opoffering. Iedere film wordt ingeleid en kort nabesproken.

★★★★ 'Zo moet Bach de Matthäus wel bedoeld hebben' Het Parool
★★★★ 'Bevend van ontzag en emotie voor Bachs Passie' 'Mooi om De Leeuw zo met vuur over Bach te horen spreken. Nog mooier is het om hem, kort voor de uitvoering, sidderend van ontzag voor zijn grote taak, in zijn kleedkamer te zien zitten met zijn hoofd in zijn handen.' NRC Handelsblad
★★★★ 'De documentaire toont hoe De Leeuw bezig is, waarbij fragmenten van de repetitie soms naadloos overlopen in de uiteindelijke uitvoering in de Nieuwe Kerk. Het levert prachtige beelden op van prachtige muziek.'
 Nederlands Dagblad

Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. ‘Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezighouden, zou ik dat zo doen’, zegt hij. Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici. Over ontroering. Over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.

Tickets?

Volledige agenda >

Klik op de gewenste tijd om tickets te bestellen.

maart april
ZO MA DI WO DO VR ZA
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 14.15
24
25
26
27
28
29
30
31
Telefonisch reserveren?
bel: (035) 623 5466