Nu bij Filmthuis: Burma Storybook


Programma Filmthuis:

Vanaf donderdag 02 februari tot en met dinsdag 28 maart 
BURMA STORYBOOK
Burma Storybook is een adembenemende reis door een wonderlijk land waar de tijd heeft stilgestaan.  
Meer informatie   |   Bekijk film


Vanaf donderdag 02 februari tot en met dinsdag 28 maart 
DE ERFENIS
Daan van der Elsken is gewend om voor de camera te staan. Eerst was het de camera van zijn vader, de wereldberoemde fotograaf en cineast Ed van der Elsken, nu is het die van zijn beste vriend Joris Postema. Samen proberen ze grip te krijgen op Daans leven, door postuum de confrontatie met zijn vader aan te gaan. Daan ziet Ed - hij lijkt meer op hem dan hij zou willen – als hoofdoorzaak van de manische depressiviteit die hem al vijftien jaar teistert. Aan de hand van veelvuldig voorhanden zijnde foto’s en filmbeelden en ontmoetingen met betrokken familie en vrienden probeert Daan te doorgronden wat zijn vader aan hem heeft doorgegeven. Hij komt tot een verrassende ontdekking.
Meer informatie   |   Bekijk film


Vanaf donderdag 02 februari tot en met dinsdag 28 maart 
BURMA STORYBOOK
Burma Storybook is een adembenemende reis door een wonderlijk land waar de tijd heeft stilgestaan. Na jaren van isolatie is poëzie is nog steeds immens populair in Birma/Myanmar. Dichtkunst was voor de Birmezen een steun om de zware jaren van militaire dictatuur te overleven. Met de recente opkomst van het internet kent het land zelfs meer online dichters dan bloggers. Burma Storybook is een adembenemende reis door een wonderlijk land waar de tijd heeft stilgestaan. De verhalen en gedichten in deze documentaire draaien rond de meest vooraanstaande nog levende dissidente dichter – Maung Aung Pwint. Vele jaren zat hij gevangen voor zijn poëzie en activisme. Eindelijk vrij wacht hij nu op een weerzien met zijn zoon die al twintig jaar in Europa in ballingschap leeft.
Meer informatie   |   Bekijk film


Vanaf donderdag 26 januari tot en met dinsdag 21 maart 
THE STUDENT
Een ijzersterk geacteerd verhaal over een Russische scholier die zijn omgeving tot wanhoop drijft met zijn extreme interpretatie van de Bijbel. De Russische regisseur Kirill Serebrennikov maakte met ‘The Student’ een indrukwekkende toneelbewerking over religieus fundamentalisme. Terwijl een middelbare schoolklas in het Russische Kaliningrad zwemles heeft, zit één leerling volledig gekleed langs de kant. Venya weigert het water in te gaan te midden van meisjes in bikini uit protest tegen de onzedelijke kleding. Want Venya heeft God ontdekt. Aarzelend komt de schoolleiding hem tegemoet: voortaan moeten de meisjes een badpak dragen. Maar Venya heeft intussen zijn pijlen alweer gericht op de onaanvaardbare lessen seksuele voorlichting en de behandeling van Darwins evolutietheorie. De directrice dringt er bij de biologielerares op aan ook het Bijbelse scheppingsverhaal te behandelen, maar zij is dat beslist niet van plan. Ze neemt zich voor de confrontatie met Venya aan te gaan en hem met zijn eigen wapens te verslaan.
Meer informatie   |   Bekijk film


Vanaf donderdag 05 januari tot en met maandag 27 februari 
HOW TO MEET A MERMAID
Een visueel betoverende documentaire waarin de zee de levens verbindt van Rebecca, Lex en Miguel die zich afspelen in, op en onder het wateroppervlak. Met indrukwekkend camerawerk van Lars Jespersen-Skree (‘The Act of Killing’) en actrice Sofie Gråbøl (‘The Killing’) die de stem van de zee vertolkt. In oktober 2000 keerde Lex Schrijber niet terug van een duikvakantie in Egypte. Op het strand aan de Rode Zee lagen zijn schoenen, kleren en duikersmes opgestapeld. Voor filmmaker Coco Schrijber was dit aanleiding om te denken dat haar broer Lex een dramatische keuze had gemaakt, want een duiker duikt nooit zonder mes. Vijftien jaar later keert Coco Schrijber terug naar de plek waar Lex voor het laatst gezien is. Om erachter te komen wat hem bewoog en of er getuigen zijn van zijn laatste levensuren, spreekt ze met zijn reisgenoten en andere betrokkenen. Beelden van Schrijbers zoektocht worden afgewisseld met prachtige zeegezichten die zowel de schoonheid als de verwoestende kracht van het water tonen. Het persoonlijke perspectief van het verhaal van Lex wordt verbreed door het te verbinden met het relaas van de Mexicaanse surfer Miguel die een vlucht over zee voorbereidt en de tragedie rondom Rebecca die van een cruiseschip verdween.
Meer informatie   |   Bekijk film


Vanaf donderdag 05 januari tot en met maandag 27 februari 
THE VIOLIN TEACHER
Als violist Laerte zijn auditie voor het gerenommeerde symfonieorkest van São Paolo door zenuwen verprutst, is hij gedwongen uit te zien naar ander werk. Het enige wat hij kan vinden is een baan als muziekleraar aan een school in een grote sloppenwijk (‘favela’). Met muziekonderwijs wordt daar geprobeerd kinderen een alternatief te bieden voor een leven vol criminaliteit en drugsgebruik.  De leerlingen zijn geen lieverdjes en bovendien is het onmogelijk alle negatieve invloeden buiten de deur te houden. Maar langzaamaan wint Laerte hun vertrouwen. Hij begint zijn klas klaar te stomen voor een belangrijk concert. De muziek smeedt een hechte band tussen hem en de kinderen, waarvan twee jongens eruit springen door hun uitzonderlijke talent. Een dramatische gebeurtenis versterkt hun onderlinge band. Bij het enthousiast maken van zijn leerlingen voor klassieke muziek herontdekt Laerte weer zijn eigen passie voor het spelen, die hij in de stress om een baan te vinden was kwijtgeraakt. Gebaseerd op ware gebeurtenissen. ‘The Violin Teacher’ vertelt het ware verhaal van het ontstaan van een muziekschool in de favela Heliopolis. In de loop der jaren hebben duizenden kinderen en tieners hier al onderricht gehad. Het orkest dat door de beste leerlingen wordt gevormd, het Heliopolis Symfonieorkest, geeft concerten in binnen- en buitenland. De film laat zien dat talent overal geboren kan worden, maar kansen krijgen is een ander verhaal. De muziekschool uit de film heet tegenwoordig het Baccarelli Instituut. Het werd in 1996 opgericht door de beroemde Braziliaanse dirigent Silvio Baccarelli. Nadat een enorme brand een groot deel van Heliopolis in de as had gelegd, wilde Baccarelli iets doen voor de kinderen uit deze wijk Officiële selectie Filmfestival Locarno 2015 & Winnaar van de Audience Award op het São Paulo International Film Festival. 'Prachtige film over de helende kracht van Klassieke Muziek' Variety'Betrokken, vol eerlijke emoties en erg goed gemaakt' Screen Daily
Meer informatie   |   Bekijk film


Vanaf donderdag 24 november tot en met woensdag 01 maart 
DE KINDEREN VAN JUF KIET
'De Kinderen van Juf Kiet’ is een hartverwarmende, grappige en aangrijpende film; een film waardoor je je als kijker weer op de lagere school waant; een ode aan de juf die ieder kind verdient.  Het houdt niet op met de sterren voor De kinderen van juf Kiet. De documentaire werd afgelopen week tijdens IDFA de hemel in geprezen door verschillende media zoals The Guardian, Het Parool, NRC en De Volkskrant. "Prachtig observerende documentaire die Être et avoir in sommige opzichten overtreft” (NRC) en"Het is met gemak de beste Nederlandse film van het jaar" (Trouw). De kinderen van juf Kiet is vanaf vandaag te zien in de filmtheaters en on demand via Filmthuis.  NRC ★★★★★ Het Parool ★★★★★ De Volkskrant ★★★★★ Trouw ★★★★★ Filmkrant ★★★★★
Meer informatie   |   Bekijk film


Over Filmthuis

Filmthuis is de nieuwe online zaal van het filmtheater. Sinds maart zie je speciaal geselecteerde films die in 13 filmtheaters draaien, ook gelijktijdig thuis in de online zaal. Via je TV, laptop, tablet of smartphone kan dat 24 uur per dag. Geen tijd om de deur uit te gaan, bezoek het filmtheater dan ook eens vanuit huis. Het filmaanbod wordt bepaald door je filmtheater en voor € 8,50 per film zie je de nieuwste films. Betalen kan met iDeal, PayPal of creditcard.