Wie zijn wij?

Stichting Filmtheater Hilversum is een non-profitorganisatie met als statutair doel: het bevorderen van de filmkunst.

Het filmtheater is sinds 1978 de plaats voor de betere kwaliteitsfilm in de mediastad. Het is gehuisvest in een modern eigen gebouw met drie zalen in het centrum. Met dagelijks minimaal twaalf voorstellingen en meer dan 120.000 bezoekers per jaar heeft het filmtheater een stevige positie verworven. Naast het actuele aanbod van kwaliteitsfilms zijn er themaprogramma´s, extra (kinder)activiteiten en eens per jaar een Openluchtvoorstelling en het eigen Filmfestival Hilversum. De organisatie bestaat uit meer dan 120 vrijwilligers, een team van vijf vaste medewerkers en een bestuur.

Filmtheater Hilversum is volledig onafhankelijk in zijn programmatische keuzes. De financiële middelen om de stichting te laten bestaan komen voornamelijk uit de kaartverkoop en de baromzet. Daarnaast ontvangen wij subsidie van de Gemeente Hilversum (in 2015: € 50.000) en van Europa Cinemas (initiatief van de EU om Europese films te ondersteunen).

Stichting Filmtheater Hilversum heeft een 5-koppig bestuur. Het is geen ‘bestuur op afstand’ maar een betrokken bestuur waarvan de leden, naast hun bestuurstaken, ook meewerken in het filmtheater als vrijwilliger. De samenstelling is op dit moment:
- Jan-Willem Arnold (voorzitter)
- Rik de Jonge (penningmeester)
- Ilse Renema (secretaris)
- Minke Burggraaff (P&O bestuurslid)
- Linda van der Vlies (bestuurslid)

Het organisatorische werk wordt gedaan door een team van vijf professionals:
- Ineke Rutgers (zakelijk leider)
- Luc Freijer (programmering & marketing/publiciteit)
- Petra van der Meulen (marketing & publiciteit)
- Fred Trappenburg (techniek & DTP)
- Naïma Geels-Jaouna (financiën)

De dagelijkse voorstellingen worden verzorgd door een enthousiaste groep van ruim honderd vrijwilligers. Zij verzorgen de kaartverkoop, de filmprojectie, de bediening aan de bar en overige voorkomende werkzaamheden.

Aan Stichting Filmtheater Hilversum is door de Belastingdienst de ANBI-status verleend en ook die van Culturele ANBI. Dat is een erkenning van het culturele belang van onze stichting. De status houdt o.a. in dat giften aan onze stichting (onder voorwaarden) aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. De status brengt ook de verplichting met zich mee openheid te bieden over onze financiën en activiteiten. U vindt dit op www.anbiportaal.nl/489, o.a. in de vorm van onze jaarverslagen van de laatste jaren.

 

Geschiedenis

filmhuis

In 1978 werd Filmhuis Hilversum opgericht. De eerste elf jaar werd er één voorstelling per week gegeven, het eerste seizoen in het jongerencentrum De Tagrijn, later in het Tejater Achterom.

filmtheater

In het openingsjaar (1996) van “Filmtheater Hilversum” werden al meer dan 20.000 bezoekers verwelkomd.

In het topjaar 2006 werden er ruim 51.000 bezoekers verwelkomd . En dat met maar 82 stoelen in de zaal!

filmtheater hilversum

Op 7 maart 2008, was de eerste voorstelling in het nieuwe gebouw. In heel 2008 trok het Filmtheater ruim 70.000 bezoekers.

  • 1980
  • 1990
  • 2000
  • 2010

In 1995 werden 10.000 bezoekers getrokken. De projectie ging al die jaren met 16-mm films. In datzelfde 1995 deed zich de kans voor een ruimte in het Gooiland-gebouw te huren. Om de verbeterde kwaliteit (de projectie was 35-mm geworden) te benadrukken werd de naam veranderd van Filmhuis in Filmtheater.

oude logo

De ruimte in Gooiland werd uiteindelijk te klein. Eind 2004 werden de plannen aangekondigd voor de nieuwe locatie op het Herenplein. In 2007 begon de bouw.

de bouw

In 2012 ging Filmtheater Hilversum van een 35mm over op een digitale projector.

In 2013 vierde Filmtheater Hilversum het 35-jarige lustrum met de eerste editie van een eigen festival: Filmfestival Hilversum.

Filmfestival Hilversum

Het theater

Twee architecten werkten gezamenlijk aan het ontwerp van het nieuwe Filmtheater. Mart-Jan Oosterveld van MOOST Architectuurwerkplaats (www.moost.nl) en Gert-Jan de Jong van ARC² Architectuurstudio uit Almere ( www.arc2.nl). Samen waren ze o.a. ook verantwoordelijk voor de uitbreiding van het Spoorwegmuseum in Utrecht. Daar bewezen ze al met beperkte budgetten bijzondere dingen te kunnen realiseren.

Opvallend aan het gebouw is de grote glaswand aan de voorzijde. Doordat dit de noordkant is, is geen zonwering nodig. Vanaf een intern balkon kunnen de bezoekers heerlijk naar buiten kijken, watching the world go by. Van buitenaf zijn de drie zalen al te herkennen, drie felgekleurde "dozen". De kleuren van de buitenkant (rood, groen en blauw) zijn naar de binnenkant van de zalen doorgetrokken: de stoelen hebben dezelfde kleuren. Het was niet nodig de zalen nummers te geven: wat is er duidelijker dan "de rode zaal", "de groene zaal" en de "blauwe zaal"?

Het theater
organisatie

vrijwilliger

Vrijwilliger worden in het filmtheater?

Onze vrijwilligers vormen het hart van het filmtheater. Met ca 120.000 bezoekers per jaar en ruim 120 vrijwilligers is het een hele organisatie om alles op rolletjes te laten verlopen.

We zijn geregeld op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Onze vrijwilligers zijn een afspiegeling van onze bezoekers. Man of vrouw, jong of oud, werkend of niet (meer) werkend.
Regelmatig organiseren wij een intake voor nieuwe vrijwilligers. Op deze intakes krijgen aspirant vrijwilligers meer informatie over het filmtheater en wat het inhoudt om vrijwilliger te zijn. Ons motto is: “Vrijwillig, maar niet vrijblijvend”!
Na de intake volgt er een gezamenlijke informatie ochtend . Daar leer je alles over het werken achter kassa en bar. Daarna loop je een aantal maanden mee onder begeleiding van een ervaren vrijwilliger, waarna je zelfstandig je diensten gaat draaien.
Wij kennen vier verschillende diensten. Van 13.00 – 16.00 uur, van 15.45 – 18.45 uur, van 18.30 – 21.30 uur en van 20.45 – sluitingstijd (rond 24.00 uur). Je draait gemiddeld vier diensten per maand, waarvan minimaal één in het weekend. Momenteel zijn wij niet op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wanneer dat wel het geval is, plaatsen we een oproep op de site en via onze social media.