Speciale voorstelling in het kader van het Europees Filmfestival in samenwerking met het Litouws Cultureel Centrum. Een van de meest ambitieuze Litouwse producties van de afgelopen jaren: ‘Ekskursante’ (de wandelaar) is een inspirerend en waargebeurd verhaal over een donkere periode uit de geschiedenis van een natie. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Litouwen aan de oostkant van het IJzeren Gordijn te liggen. In de jaren 50 werden, onder het juk van het stalinisme, honderdduizenden Litouwers gedeporteerd naar concentratiekampen in het noorden en oosten van de Sovjet-Unie. 

Marija, een elfjarige wees, weet uit een transporttrein te ontsnappen. In haar eentje begint ze – zich voordoend als een Russische –aan een levensgevaarlijke tocht van meer dan 9.000 kilometer, op weg naar haar huis in Litouwen. ‘Ekskursante’ is een verhaal over hoop, liefde, vriendschap en humaniteit. Gebaseerd op een ongelooflijk, maar waargebeurd verhaal. 

De ambassadeur van Litouwen, Darius Semaska, zal zelf bij de vertoning aanwezig zijn en deze inleiden.

De film wordt vertoond in Litouws en Russisch gesproken versie met Engelse ondertitels.

Van 17 tot en met 20 september organiseren de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland in samenwerking met het Filmhuis Den Haag en vele andere partners het Europees Filmfestival 2015. Tijdens dit festival willen de organisatoren een serie Europese films in de schijnwerpers zetten en bovendien laten zien dat Europa meer is dan politiek en economie. In het kader van het festival vertonen wij op zaterdag 19 september (16.15 uur) eenmalig de meermalen bekroonde Litouwse film ‘Ekskursante’ (The excursionist’)

Modal Title

Any content could go in here.

×