Op zijn 30ste verjaardag ontvangt Tom Fassaert een geheimzinnige uitnodiging van zijn 95-jarige grootmoeder Marianne, een vrouw die hij op dit moment alleen kent van mythes en de overwegend negatieve verhalen die zijn vader hem verteld heeft. Marianne was een echte diva. Ze verslond talloze mannen en was een beroemd fotomodel in de jaren 50. Ook was ze een moeder die haar twee (nog jonge) zoons in een kindertehuis plaatste op het moment dat ze van de een op de andere dag besloot naar Zuid-Afrika te emigreren, ver weg van haar familie. 

Gefascineerd door deze geschiedenis besluit Tom in te gaan op de uitnodiging van zijn oma, maar niet zonder zijn camera mee te nemen. Hij besluit een film te maken over zijn grootmoeder die zo’n enorme invloed had op zijn familie en probeert de hardnekkige legendes en mythes rond haar persoon te ontrafelen. Bij aankomst in Zuid-Afrika blijkt Marianne nog steeds een femme fatale, die nota bene zelfs halsoverkop verliefd wordt op haar kleinzoon. Terwijl Tom Mariannes façade probeert te doorbreken, raakt hij steeds dieper verstrengeld in zijn eigen familiegeschiedenis. Zijn persoonlijke reis, die langs vier generaties leidt, wordt uiterst gecompliceerd als zijn oma een onverwachte bekentenis doet.

 

‘A Family Affair’ – de officiële openingsfilm van het IDFA 2015 – is na ‘De engel van het doel’ de tweede lange documentaire van Tom Fassaert (Naarden, 1979). Meer dan vijf jaar werkte hij aan dit persoonlijke document waarin hij de broze geschiedenis van zijn eigen familie verkent. 

★★★★ "Een buitengewoon familieportret dat nog lang beklijft." De Filmkrant

sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×