De Compostella di Santiago bedevaart is een ervaring die ieder jaar meer en meer pelgrims trekt. De tocht wordt ondernomen om zichzelf met zijn omgeving te confronteren en de grenzen te verleggen. De pelgrimage is fysiek zwaar, maar is vooral een aanslag op de geestelijke vermogens. ★★★★ 'Je maakt de hele tocht als het ware door de ogen van de wandelaar mee. Beter nog misschien.' NRC  

Te zien in het kader van Film & Religie: Films in de veertig dagentijd 2018 - een cyclus van 6 films.
Voor de zevende keer brengt Filmtheater Hilversum in samenwerking met de Regenboogkerk en de Oud-Katholieke parochie Sint Vitus tijdens de Veertigdagentijd een cyclus met films die passen bij de lijdenstijd en Pasen of anderszins gaan over lijden en opoffering. Iedere film wordt ingeleid en kort nabesproken. Kijk hier voor het complete programma van Film & Religie.

De regisseur volgde 3 jaar lang een aantal pelgrims over de Saint-Jacques de Compostelle. De beleving van de tocht is voor iedereen verschillend en biedt nieuwe inzichten. Ongeacht leeftijd, sociale achtergrond, religieuze overtuiging, iedereen gaat over zijn eigen grenzen heen en wordt geconfronteerd met zichzelf. Iedere etappe wordt een nieuw, een ander ritme opgelegd en worden nieuwe inzichten geboren. Door het repetitieve contact met de natuur, de elementen en andere pelgrims wordt ieder individu op de eigen krachten en tekortkomingen gewezen.

De alchemische verandering voltrekt zich geleidelijk en wanneer de reis van de pelgrim uiteindelijk eindigt op de Kaap Finisterre en de oude kleren bij de ondergaande zon verbrandt verdwijnt de oude mens. En herrijst een nieuw mens.

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (ook wel Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd) is de pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella in Spanje. De belangrijkste route door Spanje was de Camino Francés, die de voortzetting was van meerdere trajecten komend uit Frankrijk. De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus. Deze route loopt langs de steden Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga en Ponferrada. Er zijn ook enige andere secundaire routes van de Pyreneeën naar Santiago. Vanaf alle andere Europese landen lopen eveneens Jacobswegen naar Frankrijk en Spanje (met uitzondering van de Portugese route die uiteraard Frankrijk niet aandoet). De Jacobswegen vormen dus een netwerk van wandelroutes, met Santiago de Compostella als excentrische spin.
De Camino Francés in zijn huidige loop is in de eerste helft van de 11e eeuw ontstaan; er wordt echter aangenomen dat de route al veel ouder is. Al voor Christus was Finisterre het eindpunt van een heidense tocht.

★★★ 'Mouchard weeft een complexe, impressionistische vertelling; het landschap in de hoofdrol'  - Het Parool 
★★★ 'Mooi en compleet beeld van wat de hedendaagse pelgrims beweegt en overkomt (...) Prachtige vergezichten en sprookjesachtige opnamen in bossen waar het zonlicht vlekken maakt op het mos.' - Cinemagazine 

Modal Title

Any content could go in here.

×