“Laten we eens kijken of je al wat zwaarder bent… 26,3 kilo… Ahmet, je moet meer eten. Voortaan dubbele porties.” Net zoals andere jongens van hun leeftijd worstelen Ahmet en zijn 25 klasgenoten met het verlangen naar erkenning, met heimwee en met hun streefgewicht. Maar ze worstelen vooral met en tegen elkaar. Ze zijn tegelijk kameraden en tegenstanders, die dezelfde droom delen: Olympisch goud.

In de worstelacademie in de Turkse provincie Amasya, een beroemd opleidingscentrum voor traditionele vechtsporten, wordt hun kracht en uithoudingsvermogen getraind. De jongens leren er grepen en worpen, ze moedigen elkaar aan en troosten elkaar. De trainers zijn als vaders voor de jongens: vriendelijk, maar met duidelijke grenzen.

In de intieme documentaire ‘Young Wrestlers’, een productie van Kaliber Film (het bedrijf van Bas Broertjes, de zoon van Burgemeester Pieter Broertjes), toont Mete Gümürhan (1975) van dichtbij de smalle scheidslijn tussen vriendschap en competitie, tussen het vieren van overwinningen en het verwerken van nederlagen. 

 Gümürhan groeide op in Rotterdam. Nadat hij 2009 de Willem de Kooning Academie had afgerond, maakte hij als producent en coproducent diverse bekroonde films. Zijn regiedebuutYoung Wrestlers werd geselecteerd voor de sectie Generation Kplus van de 66ste Internationale Filmfestspiele Berlin en kreeg er een speciale vermelding van de jury.

‘Young Wrestlers observes the universal process of growing up and being away from home. It symbolically captures the transition between childhood and adolescence, which is like a wrestling match.’ – ★★★★, The Upcoming

★★★ 'Alternatieve familie VPRO Cinema
★★★ 'Aandoenlijk en ontroerend' de Volkskrant  
★★★ 'Fraaie coming-of-agefilm' Het Parool  
★★★★ 'Zorgzaamheid en genegenheid' De Filmkrant  

Modal Title

Any content could go in here.

×