Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw (78) heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog, draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. 

Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. ‘Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezighouden, zou ik dat zo doen’, zegt hij. Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici. Over ontroering. Over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.

Hilversum Kunstmaand
Te zien als onderdeel van Hilversum Kunstmaand op maandag 19 juni om 20.30 uur. De film wordt ingeleid door Theo Butterhoff, bestuurslid van Art Hilversum.

Op initiatief van Art Hilversum (voorheen Stichting Open Atelierdagen Hilversum) start 29 mei wederom de Kunstmaand. Deze begint met de Open Atelierdagen (4 en 5 juni), waarop 39 kunstenaars hun ateliers openstellen. Maar ook de weken daarna is er van alles te beleven op kunstgebied. In samenwerking met de Kunstuitleen, Museum Hilversum, Globe en De Stookplaats (Werf 35) worden er o.a. workshops, lezingen, een ‘affordable art’- verkooptentoonstelling en concerten georganiseerd. Kijk op www.arthilversum.nl voor het complete programma. In dit kader is er tijdens de Kunstmaand van maandag 29 mei t/m maandag 26 juni wekelijks –om 20.30 uur – een bijzondere kunstfilm te zien, waar steeds een inleiding aan voorafgaat.

★★★★ 'Zo moet Bach de Matthäus wel bedoeld hebben' Het Parool
★★★★ 'Bevend van ontzag en emotie voor Bachs Passie' 'Mooi om De Leeuw zo met vuur over Bach te horen spreken. Nog mooier is het om hem, kort voor de uitvoering, sidderend van ontzag voor zijn grote taak, in zijn kleedkamer te zien zitten met zijn hoofd in zijn handen.' NRC Handelsblad
★★★★ 'De documentaire toont hoe De Leeuw bezig is, waarbij fragmenten van de repetitie soms naadloos overlopen in de uiteindelijke uitvoering in de Nieuwe Kerk. Het levert prachtige beelden op van prachtige muziek.'  Nederlands Dagblad

Modal Title

Any content could go in here.

×