De biografie van de negentiende-eeuwse Amerikaanse dichter Emily Dickinson, met in de hoofdrol een sublieme Cynthia Nixon (‘Sex and the City’). Wie was Emily Dickinson? Wat voor soort persoon zat er achter de verhalen die we kennen van een eenzame dichter die het grootste deel van haar leven op het landgoed van haar ouders in Massachusetts doorbracht? 

Film & Religie: A Quiet Passion
Op dinsdag 14 maart zie je 'A Quiet Passion' als onderdeel van het programma Film & Religie. De film wordt ingeleid door Ds. Jurjen Zeilstra (Regenboogkerk)

Voor de zesde keer brengt Filmtheater Hilversum in samenwerking met de Regenboogkerk en de Oud-Katholieke parochie Sint Vitus tijdens de veertigdagentijd een cyclus met films die passen bij de vastentijd voor Pasen en het lijdensverhaal van Christus of anderszins gaan over lijden en opoffering. Iedere film wordt ingeleid en kort nabesproken.

Het landgoed is de setting van deze film waarin een onconventionele en mysterieuze vrouw wordt geportretteerd. Emily was als klein kind slim en getalenteerd, maar door een emotioneel trauma moest ze helaas haar studie op geven. Als introverte jonge vrouw trok ze zich vervolgens terug van de samenleving en begon ze met het schrijven van poëzie. Volledig contrasterend met haar eigen benauwde bestaan, neemt ze haar lezers juist wel mee de wijde wereld in.

Regisseur Terence Davies onderzoekt het leven van Emily en tegelijkertijd ook hoe het mogelijk was dat zij deze wereldwijze poëzie kon schrijven, ondanks haar eigen ‘kleine’ leventje. De camera voert ons voorzichtig mee in een dagelijks leven waarin poëzie steeds meer ruimte weet in te nemen. Emily’s communicatiemiddel is de brief. In haar correspondentie met haar zussen en klusjesman Charles Wadsworth wisselt ze filosofische en alledaagse observaties uit. Voor haar is Charles’ verhuizing naar San Francisco dan ook een tragedie, ook al zien we dat niet direct. Wat volgt, is een eenzame en wanhopige strijd om erkenning in een wereld die gedomineerd wordt door mannen.

Te zien van 5 t/m 11 januari.

✮✮✮✮ 'De stille tragiek van een miskend kunstenaar' Het Parool 

✮✮✮✮ 'Heftig drama' AD/De Gelderlander

✮✮✮✮ 'Een poëtische kluizenaar (…) altijd op zoek naar emotionele eerlijkheid' NRC 

✮✮✮✮ 'Terence Davies filmt de Amerikaanse dichteres net zo bedachtzaam als de staccato gedichten van Dickinson zelf' De Filmkrant

✮✮✮✮ ‘A masterpiece of mood’ The Independent

'De wijze waarop Davies het leven van Dickinson als het ware componeert op haar poëzie, ontroert diep' Trouw

Modal Title

Any content could go in here.

×