De 18-jarige Layla (Nora El Koussour) is een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst. Ze doet eindexamen vwo en is een fanatiek voetbalster. Met haar ouders, oma en broer woont ze in Amsterdam-West. Layla is niet op haar mondje gevallen en durft voor haar mening uit te komen. Ze stoort zich aan het negatieve beeld dat er is over Marokkanen en het islamitische geloof. Thuis heeft ze discussies hierover en Layla zet zich steeds meer af tegen de liberale opvattingen van haar ouders. Tegen hun wil en tot schrik en ergernis van haar beste vriendin en broer, sluit ze zich aan bij een groep jonge moslims die strijden voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof.  

Geen tijd om ons te bezoeken? 'Layla M.' is ook gewoon thuis te bekijken via onze online filmzaal PICL:Te zien in het kader van Film & Religie: Films in de veertig dagentijd 2018 - een cyclus van 6 films.
Voor de zevende keer brengt Filmtheater Hilversum in samenwerking met de Regenboogkerk en de Oud-Katholieke parochie Sint Vitus tijdens de Veertigdagentijd een cyclus met films die passen bij de lijdenstijd en Pasen of anderszins gaan over lijden en opoffering. Iedere film wordt ingeleid en kort nabesproken. Kijk hier voor het complete programma van Film & Religie.

Binnen de groep maakt ze kennis met Abdel (Ilias Addab) die haar begrijpt en haar verhalen over de ruzies thuis aanhoort. Layla wordt verliefd en het kost Abdel geen moeite haar over te halen hem te volgen. In het geheim trouwen ze en Layla reist met hem naar het Midden-Oosten. Al snel blijkt dat Abdel steeds meer zijn eigen weg volgt en een buurvrouw is haar enige contact met de buitenwereld. Langzaamaan en tot haar afgrijzen, realiseert Layla zich wat de echte reden is van hun reis.

★★★★ 'Hartverscheurend, hoe licht en intens droevig het debuterende natuurtalent Nora El Koussour speelt.' 'Met Layla M. maakt De Jong een film zoals ze in Nederland nog altijd te weinig worden gemaakt.' de Volkskrant
★★★★ 'Intense acteerprestaties van de twee hoofdrolspelers' NRC Handelsblad
★★★★ 'Knap debuut van Nora El Koussour' Het Parool
★★★★ 'Acteertalent Nora El Koussour, die de titelrol speelt, laat de ontembare geestkracht van haar personage niet alleen van het scherm spatten, zij toont in dit doorvoelde filmportret ook Layla’s (misleide) idealisme.'De Telegraaf
★★★★ Algemeen Dagblad

Al bijna twintig jaar laten de films van Mijke de Jong, een Nederlandse regisseur-scenarioschrijfster, een grote maatschappelijke betrokkenheid zien. Haar eerste speelfilm ‘Hartverscheurend’ (1992) werd geselecteerd voor festivals over de hele wereld, ‘Bluebird’ (2004) ontving de Crystal Bear in Berlijn en ‘Tussenstand’ (2007) won maar liefst drie Gouden Kalveren. Na ‘Joy’ (2010) en het prachtige en aangrijpende ‘Brozer’ is ‘Layla M.’ haar negende en nieuwste speelfilm. 

Voor De Jong is Layla een kwetsbare heldin. Dat moet ze ook zijn, wat haar betreft. ‘Al heel lang wil ik een film maken over een meisje dat radicaliseert en zich daarbij – deels – buiten de maatschappij plaatst. Ik herken in Layla veel patronen uit mijn eigen jeugd: de passie en betrokkenheid bij sociale misstanden, het zwart-wit ongenuanceerde denken en de aantrekkingskracht van wij tegen de rest van de wereld. Ik arriveerde in de jaren tachtig in Amsterdam, precies op het moment dat de kraakbeweging op het punt stond de stad te veroveren. Binnen een mum van tijd bestond mijn leven uit actievoeren. Hoe radicaler, hoe beter. Ik was op zoek naar kaders, naar een familie, naar mijn identiteit. Dat was dertig jaar geleden.’

Met ‘Layla M.’ wilde ze (samen met scenarist Jan Eilander, ook verantwoordelijk voor het scenario van ‘Een Echte Vermeer’) een film maken die speelt in het NU. ‘In een multiculturele samenleving die op zijn kop staat en waarin je je mening iedere dag weer opnieuw moet formuleren. In de ruim twee jaar dat Jan en ik met deze film bezig zijn geweest, is er niet zoveel veranderd in de basisgedachte van de film, maar wel in de wereld eromheen. De strijd is heel complex en goed en fout is niet zo makkelijk te duiden. Het is in ieder geval zo dat er een groep jonge Nederlanders is die zich niet thuis voelt in het land waar zij geboren zijn. Wij vinden het belangrijk om in dit tijdsgewricht ons licht te laten schijnen op een jonge vrouw en een jonge man die tot die groep behoren. We willen inzichtelijk maken dat een meisje als Layla met haar karakter en haar rechtvaardigheidsgevoel de veilige kaders van de radicale groep nodig heeft om zich te kunnen ontplooien. Ze kan uiting geven aan haar onvrede, haar geloof belijden en de wereld onderverdelen in goed of fout. Maar ze breekt er ook weer uit. Dat is haar karakter. Uiteindelijk knellen de banden van de groep. Haar “externe agressieve” beleving van geloof en politieke overtuiging maakt plaats voor een meer verstilde interne beleving en ze durft meer kleur toe te laten in haar zwart-witte wereldbeeld, waardoor ze dichter bij zichzelf komt.’

 

★★★★ De Volkskrant:
“Hartverscheurend, hoe licht en intens droevig het debuterende natuurtalent Nora El Koussour speelt.”
“Met Layla M. maakt De Jong een film zoals ze in Nederland nog altijd te weinig worden gemaakt.”

★★★★ NRC Handelsblad:
“Intense acteerprestaties van de twee hoofdrolspelers”

★★★★ Het Parool:
“Knap debuut van Nora El Koussour”

★★★★ De Telegraaf:
“Acteertalent Nora El Koussour, die de titelrol speelt, laat de ontembare geestkracht van haar personage niet alleen van het scherm spatten, zij toont in dit doorvoelde filmportret ook Layla’s (misleide) idealisme.”

★★★★ Algemeen Dagblad (door persgroep uitgebracht in alle regionale bladen):
“Een belangrijk – en actueel – achtergrondverhaal dat op menselijke wijze diepgang en inzicht biedt.”

 ★★★★ De Filmkrant:
“Een moedige film die het verdient gezien en bediscussieerd te worden”

★★★★ VPRO Cinema

★★★ TROUW + film van de week:
“Layla – vol temperament vertolkt door de 22-jarige Nora El Koussour”

★★★★ UITKrant Iamsterdam:
“Een prachtig, gelaagd en gecompliceerd portret van een tiener die worstelt met de wereld waarin zij is opgegroeid.”

 ★★★★ Elsevier:
“De kijker betreedt een wereld die hij doorgaans alleen kent uit de krant.”
“Goed researcht – een prestatie op zich in zo’n milieu”

★★★★ Nieuwe Revu | ★★★ TV Film

 ★★★ Cinemagazine.nl

★★★ Filmtotaal.nl

 Cineville Film v/d Week: https://www.cineville.nl/films/layla-m

Modal Title

Any content could go in here.

×