Santiago, 1948. De Koude Oorlog heeft ook Chili bereikt. Politie-inspecteur Oscar Peluchonneau (Gael García Bernal) opent in opdracht van president Videla de jacht op dichter Pablo Neruda, die kritiek heeft geuit op het rechtse regime.

★★★★ “Wonderlijke, fascinerende en ingenieuze biopic” NRC Handelsblad 
★★★★ “Luis Gnecco speelt zijn personage fijnzinnig en enigmatisch” de Volkskrant 
★★★★ “Een stijlvolle film noir” Het Parool 
★★★★ “Episch, poëtisch, historisch, politiek en romantisch tegelijk” VPRO Cinema 
★★★★ “Intrigerend kat-en-muis-spel waarin de cineast op intelligente en oogstrelende wijze jongleert met feiten en fictie” De Telegraaf 
★★★★ “Hoe maak je een filmbiografie zonder in acute heldenverering te vervallen? Regisseur Pablo Larraín krijgt het voor elkaar” AD 
★★★★ “Één van de interessantste regisseurs van het moment” De Filmkrant

Nadat senator Neruda in het parlement de regering beschuldigt van verraad, laat president Videla hem afzetten. Politiecommissaris Peluchonneau krijgt het bevel de dichter te arresteren. Neruda probeert met zijn vrouw Delia del Carril het land te ontvluchten, maar wordt gedwongen onder te duiken. In de strijd met zijn aartsvijand Peluchonneau ziet Neruda een kans zichzelf opnieuw uit te vinden. Hij daagt de commissaris uit en laat aanwijzingen achter om hun kat-en-muis-spelletje gevaarlijker en intiemer te maken. Voor Neruda biedt de vervolging heroïsche mogelijkheden, een kans om tegelijk een vrijheidssymbool en een literaire legende te worden. Maar dat laat de eigenwijze Peluchonneau, die zelf ambities heeft om de held van het verhaal te worden, niet zomaar gebeuren. 

Pablo Larraín, regisseur van o.a. ‘No’ en ‘El Club’, overtreft het genre van de standaard biopic (filmbiografie) door elementen uit films noirs en westerns te combineren in deze tragikomische en bij vlagen surreële film over Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. Met prachtig uitgelichte scènes waan je je in het Chili van halverwege de twintigste eeuw. En ondertussen zien we ook alvast uit naar zijn volgende film ‘Jackie’ -over hoe Jacqueline Kennedy goochelde met de perceptie van het Amerikaanse publiek- waarmee Larraín momenteel een gooi doet naar de Oscars.

Modal Title

Any content could go in here.

×