‘Het Doet Zo Zeer’ is een documentaire waarin schrijfster Heleen van Royen (‘De Gelukkige Huisvrouw’, ‘De Hartsvriendin’) een portret schetst van haar moeder. Van zeer dichtbij: Heleen bedient zelf de camera. In een periode van ruim een jaar volgt ze haar moeder in alledaagse situaties en in de tocht langs artsen, zorginstellingen en klinieken. Moeilijke beslissingen over verhuizen en euthanasie en kostbare momenten van samenzijn wisselen elkaar af. Liefdevol, herkenbaar, pijnlijk en vaak bijzonder grappig, met dank aan moeder Margreet Breed.

★★★★ '..een goede film, heel goed zelfs..' 'knap regiedebuut van Heleen van Royen' NRC Handelsblad ★★★★ Het Parool

★★★★ 'Heleen van Royen doet nuchter en met humor verslag van een jaar uit het leven van haar dementerende moeder.. Dit is géén film over een BN'er die haar relatie met haar moeder nog eens doorneemt voor de camera. ' de Volkskrant 

“Op 5 januari 2015 werd bij mijn moeder beginnende dementie geconstateerd. Zij was toen 84 jaar en woonde nog op zichzelf in een flat in Amsterdam West. Ze ging niet meer naar buiten, sleet haar leven op de bank, kreeg amper bezoek en at alleen kant- en- klaarmaaltijden die ze opwarmde in de magnetron. Bewegen deed ze zo min mogelijk, omdat ze last had van een versleten heup. Bij elke stap kreunde ze het uit: het doet zo zeer, het doet zo zeer.

Nadat de diagnose dementie was gesteld, besloot ik dat ik alles in het werk zou stellen om de laatste jaren van mijn moeder wat aangenamer te maken. Dit stuitte op groot verzet. Mijn moeder wilde zelfstandig blijven, ze wilde geen hulp, geen nieuwe heup, ze wilde niks. Het liefst wilde ze dood, dat liet ze herhaaldelijk weten. Ondanks haar verzet, bleef ik volharden in mijn missie. Mijn moeder redden werd een obsessie. De drang op dit proces vast te leggen, volgde als vanzelf. Over mijn moeder schrijven wilde ik niet, want dan zou ik achter een computer zitten en nog niet bij haar zijn. Haar filmen tijdens het mantelzorgen, betekende twee vliegen in een klap.

‘Het Doet Zo Zeer’ toont de reis die mijn moeder en ik de afgelopen anderhalf jaar hebben gemaakt. Het was een reis in vier delen. De reis van haar eigen flat naar een mantelzorgwoning bij mij in de achtertuin. De reis van de mantelzorgwoning naar het ziekenhuis voor een nieuwe heup. De reis van het ziekenhuis naar de revalidatiekliniek en ten slotte de reis van de revalidatiekliniek naar haar huidige woonplek: een particulier verzorgingstehuis.

Nu, eind mei 2016, durf ik te zeggen dat mijn missie is geslaagd. Met mijn moeder gaat het naar omstandigheden goed. Ze loopt beter dankzij de nieuwe heup en ik zie haar vaker lachen. Haar kortetermijngeheugen is praktisch verdwenen, maar ze herkent me nog steeds. Dood wil ze niet meer, al blijft ze haar levensmotto onophoudelijk prevelen: het doet zo zeer, het doet zo zeer.” 

Heleen van Royen

★★★1/2 'Schrijver Heleen van Royen maakte een ontroerend portret van haar snel verzwakkende bejaarde moeder [...]. De twee leveren een frustrerend gevecht tegen het onontkoombare, waarbij elke kleine verbetering telt.' De Filmkrant

‘Het Doet Zo Zeer’ wordt vertoond in het kader van Week van de Palliatieve Zorg van 14 t/m 18 oktober, georganiseerd door het Netwerk Palliatieve Zorg Gooi en Vechtstreek.

Bijna iedereen krijgt er mee te maken en toch is het niet vanzelfsprekend: nadenken over de laatste fase van je leven. De film ‘Het Doet Zo Zeer’ is voor velen herkenbaar en roept vragen op als: “wat zou ik willen als het zover is?” Voor en na de film zijn er mensen uit de palliatieve zorg aanwezig om informatie te geven en vragen te beantwoorden.

Voor het  complete programma van de week van de Palliatieve Zorg kijk op www.palliatievezorggooi.nl bij WEEK VAN DE PALLIATIEVE ZORG 2017.

 

Modal Title

Any content could go in here.

×