Burma Storybook is een adembenemende, poëtische reis door een wonderlijk land waar de tijd heeft stilgestaan. Na jaren van isolatie is poëzie nog steeds immens populair in Birma/Myanmar.

Dichtkunst was voor de Birmezen een steun om de zware jaren van militaire dictatuur te overleven. Met de recente opkomst van het internet kent het land zelfs meer online dichters dan bloggers. De verhalen en gedichten in deze documentaire draaien rond de meest vooraanstaande, nog levende dissidente dichter – Maung Aung Pwint. Vele jaren zat hij gevangen voor zijn poëzie en activisme. Nu hij eindelijk vrij is, wacht hij op een weerzien met zijn zoon die al twintig jaar in Europa in ballingschap leeft.

Petr Lom en Corinne van Egeraat, de makers van de film ‘Burma Storybook’, reisden aanvankelijk naar Birma om tijdens een mensenrechtenfestival hun laatste film te vertonen en workshops te geven. Daar zagen ze met eigen ogen dat de situatie veel gecompliceerder is dan de buitenwereld denkt. Ze besloten om terug te gaan om een film te maken die deze gecompliceerde werkelijkheid via de dichtkunst in beeld brengt. Tijdens hun eerste bezoek merkten ze dat de dichtkunst één van de belangrijkste kunstvormen is in de Birmese cultuur. Het bleek de meest belangrijke kunstvorm in het land. Met eeuwenoude wortels in de vroege koninkrijken en het boeddhisme, werd de dichtkunst dé uitingsvorm voor politieke dissidenten tijdens het koloniale bewind.

Ondanks het afschaffen van de raad van censors in 2012 zijn er ook nu nog duidelijke grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in Birma. Als je een verhaal wilt vertellen met enig politiek gewicht, moet je voorzichtig zijn. Zo kwam het idee om de film te richten op poëzie. Het is een creatieve manier om te laten zien wat er aan de hand is, zonder het risico te lopen om uit het land gezet te worden. 

★★★★ ' Burma Storybook is een verhaal vol poëzie, in beeld, taal, vorm en structuur'  De Filmkrant

sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×