Regisseur Aki Kaurismäki (‘Le Havre’, ‘Man Without a Past’) brengt op zijn eigen onnavolgbare wijze met humor en compassie een actueel verhaal over hoop en menselijkheid.  

★★★★ Trouw ★★★★ NRC ★★★★ de Volkskrant ★★★★ Elsevier ★★★★ De Filmkrant ★★★★ Het Parool

Khaled, een jonge Syrische vluchteling, belandt in Helsinki. Met grote hoop op een betere toekomst probeert hij hier politiek asiel te verkrijgen, maar moet helaas besluiten in het illegale circuit te duiken. Vijftiger Wikström zet een punt achter zijn leven als vertegenwoordiger en zet zijn vrouw, die dikwijls naar de fles grijpt, aan de kant. Zijn leven verandert helemaal wanneer hij dankzij een winnende partij poker een klein fortuin vergaart waarmee hij een slechtlopend restaurant in een achterafstraatje van Helsinki koopt.

Wikström en Khaled treffen elkaar op de binnenplaats van het restaurant. Na een kort handgemeen raken de mannen in gesprek. Wellicht herkent Wikström iets van zichzelf in de gehavende man, want hij besluit Khaled in te huren om voor hem te komen werken. Hij kan eigenlijk wel een afwasser gebruiken.

De originele stijl van Kaurismäki kenmerkt zich door zijn droge humor, scherpe dialogen, memorabele muziek en prachtig gecomponeerde beelden. Met deze parel lijkt de Finse regisseur het hoogtepunt van zijn carrière te hebben bereikt. Hij mocht dan ook niet voor niets de Zilveren Beer voor Beste Regie in ontvangst nemen op het Film Festival van Berlijn.

Trouw ★★★★
“Kenmerkende schilderachtige tableaus, overgoten met humor”
“Fantastisch hoe Kaurismäki – op het afgelopen filmfestival van Berlijn uitgeroepen tot beste regisseur – de paden van de oude Fin en de jonge Syriërer laat kruisen”.

Parool ★★★★
“De vaste kenmerken van Kaurismäki’s eigenzinnige cinema zijn opnieuw aanwezig – spaarzame, droogkomische dialogen (‘Asiel zoeken is het probleem niet. Daar ben je niet de eerste in’); stoïcijnse hoofdpersonen (met als hoogtepunt het meest pokerface-achtige potje poker uit de filmgeschiedenis); felgekleurde en toch grauw ogende sets”
“Hartverscheurend echt verhaal”

NRC ★★★★
“Een Kaurismäki oogt toch volstrekt eigenzinnig en authentiek”
The Other Side of Hope een lichte, uit duizenden herkenbare Kaurismäki-eske toon. Zijn gortdroge humor zorgt ervoor dat de humanistische boodschap nooit drammerig aanvoelt”

Filmkrant ★★★★
“Wat een samenleving is, wat samenleven is, wat inclusiviteit en exclusiviteit betekenen, zal permanent kritisch bekeken en bevraagd moeten worden. Dat is noodzakelijk. Kijk maar naar wat er de afgelopen weken met Turkse Nederlanders gebeurde, die door Nederlands en Turks politiek theater niet meer wisten waar ze het zoeken moeten. Maar gelukkig is er hoop.”

De Telegraaf ★★★1/2
“In The other side of hope stopt hij actuele problemen in een droogkomische jaren 50-setting. Een fijne tegendraadse aanpak, die hem op het afgelopen Filmfestival van Berlijn de Zilveren Beer opleverde”

VARA GIDS
“The Other Side of Hope is onmiskenbaar een vintage Kaurismäki-film (over hoop, geloof en liefde/vriendschap)”
“Al zijn films blinken uit in humaniteit”

De Nieuwe Revu ★★★★
“Geweldenaar Kaurismäki overgiet het schrijnende verhaal van een Syrische asielzoeker in Helsinki met zijn beproefde saus van bier, melancholische rockmuziek, maffe karakters en absurde humor”

Elsevier ★★★★
“De onvervangbare Kaurismäki-toon: volstrekt eigen beeldtaal en dito humor.”

Modal Title

Any content could go in here.

×