Lady Macbeth is een tragisch portret van een mooie, sterke en meedogenloze vrouw die vecht voor haar onafhankelijkheid in een door mannen gedomineerde wereld. Het indrukwekkende speelfilmdebuut van theater en operaregisseur William Oldroyd is een adaptatie van Nikolaj Leskovs roman ‘Lady Macbeth uit het district Mtsensk’ (1865), die door Sjostakovitsj in 1934 tot opera werd bewerkt. Scenarist en toneelschrijver Alice Birch situeert de gebeurtenissen in het Northumberland (North East England) van 1865. 

“...een unieke cocktail van seksuele drift en moordzucht.” FilmTotaal ★★★★★ NRC, ★★★★ VPRO Cinema ★★★★ Het Parool ★★★★ de Volkskrant ★★★★ AD ★★★★ Trouw

Het Engelse platteland,1865. Katherine is getrouwd met een veel oudere man en leeft als een gevangene in haar eigen huis. Ze haat haar liefdeloze huwelijk en de autoritaire vader van haar sadistische echtgenoot. Ze wordt door hen stelselmatig vernederd. Als ze een affaire krijgt met een jonge arbeider ontketent dat de kracht in haar om met alle middelen te vechten voor wat ze zelf wil.

Het verhaal speelt zich grotendeels binnenshuis af, waarbij strakke beeldcomposities de onderdrukkende, puriteinse sfeer bekrachtigen. De natuur- en seksscènes worden daarentegen gevangen met een lossere cameravoering.

★★★★ 'William Oldroyd strijdt tegen vrouwenonderdrukking en verzet zich met Lady Macbeth ook tegen whitewashing, de vertekende, witte representatie van de geschiedenis. 'Ik word er doodmoe van vrouwen telkens weer in zwakke rollen te zien.' De Filmkrant

 

Modal Title

Any content could go in here.

×