In ‘Hier Ben Ik’ kijken we door de ogen van een aantal Bloemendalers mee naar hun worsteling met levens waarin ambitie en gejaagdheid de standaard zijn geworden. Zondags bezoeken zij de kerk waar de dominee hen een alternatief biedt door via oude bijbelteksten op zoek te gaan naar de simpele schoonheid van ons bestaan.

Zondagmiddag 14 mei om 15.15 uur wordt deze film voorafgegaan door een inleiding van Dr. Jurjen Zeilstra, predikant van de Protestantse wijkgemeente Regenboogkerk te Hilversum.

Dinsdagmiddag 16 mei om 14.00 uur zal Drs. Willem van ’t Spijker, predikant van de CGKV ‘De Verbinding’ en wijkpredikant van de Pniëlkerk, de film inleiden. Beide middagen is het mogelijk de film na te bespreken in onze foyer.

Een topmanager sterft bijna tijdens de marathon van New York maar weigert op te geven omdat hij geen verliezer wil zijn. Een vrouw kan moeilijk verwerken dat ze na haar echtscheiding haar upper class status verliest. En twee ambitieuze financials worden geconfronteerd met een onverwerkt familieverleden. Iedere zondag bezoeken deze mensen de kerk in Bloemendaal, waar dominee Ad van Nieuwpoort hen een alternatief biedt voor een gejaagd bestaan, een negatief zelfbeeld en verstikkende ambities. Wars van dogma’s beent Van Nieuwpoort de Bijbel tot op het bot uit om te onderzoeken wat deze oeroude teksten te betekenen hebben in ons hedendaagse fragiele bestaan. Een bestaan waarin mensen die een burn out krijgen, stress niet aankunnen of boventallig worden verklaard, als de verliezer beschouwd worden.

Van Nieuwpoort probeert de menselijke maat terug te brengen in de op rendement gerichte wereld van de succesvolle managers om hem heen, maar ook in zichzelf en zijn gezin. Als hij zich halverwege de film voor het eerst in zijn leven besluit te wagen aan het meest omstreden verhaal van de Bijbel – dat waarin Abraham zijn enige zoon Isaak moet offeren aan God - wordt hij hard op zichzelf teruggeworpen.

De hoofdpersonen, en ook de dominee zelf, tasten in ‘Hier ben ik’ voor het oog van de camera de kern van het menselijk drama af. Ze durven te laten zien wie ze zijn en waar ze vandaan komen en houden ons daarmee een spiegel voor.

Modal Title

Any content could go in here.

×