Dertien keer Cate Blanchett die fragmenten uit beroemde twintigste-eeuwse (kunst)manifesten – van Claes Oldenburg tot Dogma – virtuoos tot leven brengt. Grotendeels gefilmd in architectonische mijlpalen en monumenten rondom Berlijn.

★★★★ VPRO Cinema 'Inspirerend en ongrijpbaar als de kunsten zelf' ★★★★ De Volkskrant 'Fantastisch acteerwerk, weergaloze beelden' ★★★★ NRC 'Cate Blanchett schittert'  ★★★★ Het Parool 'Een van de interessantste films van het jaar'

Een keurige moeder bidt aan tafel voor de lunch, terwijl haar zoons en echtgenoot ongeduldig luisteren. “Ik ben voor een kunst die je aantrekt, zoals een broek; waarin gaten vallen, zoals in sokken; een kunst die gegeten wordt als een stuk taart, of verlaten met grote minachting, als een stuk stront.”

Deze woorden komen uit een manifest van popart-kunstenaar Claes Oldenburg uit 1961 en worden uitgesproken door Cate Blanchett, in een van haar dertien rollen in Manifesto, Julian Rosefeldts experimentele film waarvoor hij putte uit de statements van meer dan vijftig kunstenaars en andere denkers. De film, afgeleid van zijn gelijknamige multiscreen-filminstallatie, is een tour de force waarin leidende denkbeelden over kunst en maatschappij handzaam worden vervat in twaalf delen. De verbluffend veelzijdige Blanchett (ze speelt onder meer een zwerver, poppenspeler, directeur en choreograaf) is in topvorm en maakt de teksten fris en springlevend. . Het geestige, onderhoudende en energieke Manifesto is een feest van ideeën en concepten die samen onze cultuur vormen en bewijst dat visionaire ideeën werkelijk tijdloos kunnen zijn.

'Manifesto' was te zien als installatie op het Holland Film Festival.

Modal Title

Any content could go in here.

×