Wonderschone en diep ontroerende film over documentairemaker Aliona van der Horsts Russische moeder en haar vijf zussen. Ze vertellen onvoorstelbare verhalen over het leven onder Stalin; magistraal en poëtisch verbeeld door beroemd animatiekunstenaar Simone Massi. Een kleine vrouwengeschiedenis over grote gebeurtenissen.

VPRO Cinema (★★★★) 'Aangrijpende familiegeschiedenis' NRC (★★★★★) 'Geschiedenis wordt confronterend tastbaar'  de Volkskrant (★★★★) 'Diep ontroerende film'
De Filmkrant (★★★★) 'Hommage aan kracht van Russische moeders'

 

Geen tijd om ons te bezoeken? 'Liefde is Aardappelen' is ook gewoon thuis te bekijken via onze online filmzaal PICL:

Op een dag krijgt Van der Horst een erfenis: een zesde deel van een houten huisje op het platteland van Rusland. Het is het huis waar haar moeder opgroeide. Samen met haar Russische familieleden ruimt zij het huisje leeg en leert zij langzaamaan steeds meer over het onbekende verleden van haar moeder en vijf zussen. Makkelijk gaat dat niet. Men laat liever het verleden rusten en zeker de slechte dingen. Ze zijn er echter allemaal door getekend. Het gebrek aan alles; de vereiste opoffering aan de grote zaak; de onbelangrijkheid van de individuele mens. Heel voorzichtig weet Aliona de bijzonder ontroerende en indrukwekkende verhalen los te krijgen en krijgen vermakelijke details ineens een heel andere lading.

Dit persoonlijke verhaal vertelt Van der Horst zo verfijnd en meeslepend dat de film de allure van een speelfilm krijgt. Mede dankzij de poëtische verbeelding van het verleden door Massi is dit een film die nog lang in je hoofd blijft zoemen.

★★★★★ "Liefde is Aardappelen is een aangrijpend portret van Sovjet-Rusland.” NRC

★★★★ “Zorgvuldige, ontroerende documentaire. Prachtige, handgetekende animaties van Simone
Massi.” de Volkskrant

★★★★ “Beeldschone en ontroerende reconstructie van een Russische familiegeschiedenis” Trouw

★★★★ “Van der Horst vertelt via de verhalen van haar eigen familie ook een groter verhaal: een
persoonlijke Russische geschiedenis die direct raakt aan waar het land nu staat.” Het Parool

★★★★ “Een liefdevolle hommage aan de kracht van Russische moeders” De Filmkrant

sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×