‘The Woman Who Left’ is een bedwelmende en hypnotiserende kijkervaring in prachtige zwart-witfotografie. Deze vertelling van een vrouw die worstelt met gevoelens tussen wraak en verzoening is gebaseerd op een kortverhaal van Tolstoj.

Te zien in het kader van Film & Religie: Films in de veertig dagentijd 2018 - een cyclus van 6 films.
Voor de zevende keer brengt Filmtheater Hilversum in samenwerking met de Regenboogkerk en de Oud-Katholieke parochie Sint Vitus tijdens de Veertigdagentijd een cyclus met films die passen bij de lijdenstijd en Pasen of anderszins gaan over lijden en opoffering. Iedere film wordt ingeleid en kort nabesproken. Kijk hier voor het complete programma van Film & Religie.

Er is veel mis in de Filipijnen, het land wordt geteisterd door misdaad, ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Regisseur Lav Diaz, ook verantwoordelijk voor het scenario, camerawerk en montage, laat het allemaal zien in zijn nieuwe film. En hij neemt er de tijd voor; in de bijna vier uur durende, in zwart-wit geschoten film toont hij de Filipijnse werkelijkheid door de ogen van een vrouw voor wie die werkelijkheid vrijwel onbekend is. Ook laat hij zien dat de enige remedie tegen alle misstanden vriendschap, liefde en mildheid is.

1997: na 30 jaar in de gevangenis te hebben gezeten komt er van de ene op de andere dag een einde aan de levenslange gevangenisstraf van vroegere onderwijzeres Horacia Somorostro. Niet zij maar haar beste vriendin heeft de moord gepleegd waarvoor ze vastzat. Het was haar ex-vriendje Rodrigo Trinidad die haar de schuld in de schoenen had geschoven. Horacio zint op wraak en reist naar de stad waar Rodrigo woont en begint hem en zijn gezin daar in alle stilte te observeren. Ze sluit vriendschap met een epileptische transvrouw, een armoeiige verkoper en een zwakbegaafde, dakloze vrouw – vriendschappen die haar helpen de weg te vinden in een wereld die in 30 jaar enorm veranderd is.

Deze rustig ademende, compacte vertelling, gebaseerd op Tolstoj’s korte verhaal ‘God ziet de waarheid’, dat eerder via Stephen King leidde tot ‘The Shawshank Redemption’, leverde regisseur Lav Diaz de Gouden Leeuw op bij het afgelopen filmfestival van Venetië.

★★★★★ The Hollywood Reporter 

Modal Title

Any content could go in here.

×