‘White Sun’ is een krachtig pleidooi voor meer tolerantie in het huidige Nepal en om de verdeeldheid te overwinnen die is blijven bestaan na tien jaar burgeroorlog.

Geen tijd om ons te bezoeken? 'White Sun' is ook gewoon thuis te bekijken via onze online filmzaal PICL:


In 2006 kwam er in Nepal een einde aan tien jaar burgeroorlog. Als voormalig strijder Chandra na tien jaar in zijn geboortedorp terugkeert, merkt hij dat de sociale veranderingen waarvoor hij heeft gevochten nog niet zijn doorgedrongen in zijn dorp hoog in de bergen.

Zijn vader Chitra, een trouwe royalist, is boven in zijn slaapkamer overleden. Onderweg met het lijk naar de crematieplaats raakt Chandra slaags met zijn broer Suraj, waardoor de kist halverwege de berg komt vast te zitten. Chandra zoekt hulp bij de politie, voormalige strijdmakkers en andere dorpelingen, maar vangt telkens bot. Hij wordt voortdurend argwanend bejegend. Het collectieve oorlogstrauma openbaart zich in persoonlijke wrijving.

★★★1/2 “White Sun is een fraai drama, waarin de verschillende maatschappelijke contrasten die Nepal kent goed tot uiting komen. Tel daar nog bij op dat de omgeving beeldschoon in beeld is gevat, en je kunt concluderen dat Deepak Rauniyar een film heeft gemaakt waar hij trots op mag zijn.” Cinemagazine.nl

★★★ "Een zeldzaam filmisch inkijkje in de maatschappij van Nepal." de Volkskrant

★★★ “Tussen de regels door laat Rauniyar niet alleen de lange nasleep van de burgeroorlog, maar ook andere structurele problemen in zijn thuisland doorschemeren” Parool

sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×