Eindelijk digitaal gerestaureerd terug op het witte doek! Claude Lelouch’ portret van de belevenissen van vier muzikale families voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog maakte bij verschijning in 1981 grote indruk, vooral door de finale met de wervelende choreografie bij Maurice Ravels Boléro.

‘Les uns et les autres’ volgt de levens van vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980. De muziek is wat de personages – werkzaam in de jazz, het variété, de klassieke muziek en het ballet – verbindt, ondanks de grote verschillen in levensloop. De liefde voor de muziek brengt alle personages bij elkaar in de wervelende finale, met een door Maurice Béjart gechoreografeerde opvoering van Ravels Boléro.

‘Les uns et les autres’ – met James Caan, Fanny Ardant en Geraldine Chaplin in de hoofdrollen – is een van muziek, dans en levenslust vervulde historische sage die ons van de politiek roerige jaren dertig via de Tweede Wereldoorlog en de Algerijnse oorlog naar het heden van 1981 brengt. De film ademt muziek, de dialogen zijn beperkt. De dramatische kracht van Lelouch’ ode aan het leven rust voor een belangrijk deel op de tijdens het draaien opgenomen muziek van Michel Legrand en Francis Lai.

De laatste schreef de muziek voor de meeste van Lelouch’ films. Claude Lelouch maakte op zijn dertiende al zijn eerste korte film, ‘Le mal du siècle’, die hem een prijs opleverde op het Cannes Amateur Film Festival. In 1960 volgde zijn eerste lange speelfilm, ‘Le propre de l’homme’ – geen groot succes – die werd gevolgd door veelgeprezen titels als ‘Un homme et une femme’ (1966, winnaar van twee Oscars en een Gouden Palm), ‘Toute une vie’ (1974), ‘La belle histoire’ (1992) en ‘Les misérables’ (1995). Lelouch (“Hoe meer films ik zie, hoe meer ik van Franse films hou”) regisseert niet alleen, voor de meeste van zijn films treedt hij ook op als producent, scenarist en soms ook als cameraman.

Voor de digitale restauratie (2K) van ‘Les uns et les autres’ hadden de restauratoren de beschikking over het 35mm-cameranegatief en een interpositief, beide in kleur. Krassen, kabels, regen en andere slijtageplekken zijn behandeld evenals als geluidslekken en andere beschadigingen op de magnetische geluidsband.

Claude Lelouch (1937) kreeg voor ‘Les Uns et Les Autres’ maar liefst vier César-nominaties. De film werd geselecteerd voor het competitieprogramma van het Cannes Film Festival en werd onderscheiden met de Technische Grote Prijs (beste geluid). 

Vanwege de lengte van de film is er halverwege een korte pauze van ongeveer 15 minuten. 

Modal Title

Any content could go in here.

×