De documentaire ‘Doof Kind’ schetst een ontroerend portret van de sympathieke dove Tobias die zijn draai in het leven heeft gevonden en zichzelf bepaald niet zielig vindt. ‘Doof Kind’ won de publieksprijs voor beste film op het IDFA 2017.

★★★★ NRC ★★★★ "Energiek en innemend" VPRO Cinema 

Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias, nu 28, opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer Joachim. Samen blikken ze in de film terug op hun jeugd. Communicatie met de horende wereld is moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan. De film laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen.

De film is gemaakt door Alex de Ronde, directeur van bioscoop Het Ketelhuis, en wordt omschreven als een nuchter en intiem portret van zijn doof geboren zoon.

Door de onvoorwaardelijke acceptatie van Tobias’ doofheid in het gezin kon De Ronde allerhande vragen aan de orde stellen. Ze variëren van de problemen die het grootbrengen van een doof kind met zich meebrengt en de effecten daarvan op de overige gezinsleden, tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus.

‘Doof Kind’ was op het IDFA, het jaarlijkse internationale documentaire filmfestival, in een vroeg stadium al volledig uitverkocht. Deze bijzondere film ontving zeer lovende reacties van het publiek en won daarmee de publieksprijs van het festival.

Modal Title

Any content could go in here.

×