Liefhebbers van goede documentaires kunnen hun hart weer ophalen in Filmtheater Hilversum. We vertonen komend voorjaar maar liefst drie maal een dagprogramma met vier hoogtepunten en winnaars van het International Documentary Festival Amsterdam, dat afgelopen november werd gehouden.  

Van 15 t/m 26 november vond de 30e editie van het IDFA, het grootste documentaire festival ter wereld, weer plaats in Amsterdam. Traditiegetrouw vertonen wij ieder jaar tijdens The Best of IDFA on Tour een dagprogramma met de hoogtepunten en winnaars van het IDFA. 

De drie data voor begin 2018 zijn:
Zaterdag 20 januari 13.30 uur
Zondag 11 februari 13.30 uur
Zondag 4 maart 13.30 uur

PROGRAMMA
As We’re Told (28 min) – IDFA Special Jury Award for Short Documentary
Amal (83 min) – openingsfilm IDFA 2017
pauze
The Other Side of Everything (104 min) – IDFA Award for Best Feature-Length Documentary
pauze
Piripkura (81 min) – Human Right Award

Tussen de films door zijn er korte pauzes. 

Alle films zijn Nederlands ondertiteld. 

(Het volledige programma loopt van 13.30 t/m 19.00 uur.)

Kaarten kosten 25 euro, of 20 euro op vertoon van de VIP kaart van de BankGiro Loterij. Vanwege de grote belangstelling is het nu alvast mogelijk om kaartjes te kopen. Ook Cinevillepashouders kunnen op vertoon van hun pas naar The Best of IDFA on Tour 2017-2018; zij kunnen telefonisch een plekje reserveren. 

The Other Side of Everything
Een in tweeën gedeeld appartement in Belgrado vertelt het verhaal van een familie en staat symbool voor een land in politieke onrust. De woning werd opgesplitst op last van het communistisch regime toen Srbijanka Turajlic, die hier werd geboren, twee jaar oud was. De deur naar de afgescheiden kamers ging op slot en zat dertig jaar later bij de geboorte van regisseur Mila Turajlic, Srbijanka's dochter, nog steeds dicht. Ook in de dertig jaar erna, dwars door een burgeroorlog, het opbreken van Joegoslavië, bombardementen en een revolutie heen, bleef de deur ongeopend. Srbijanka, een prominent politiek activist die een grote rol speelde in de revolutie, bewoont nog steeds de helft van het oorspronkelijke appartement. In een film die deze ruimte nauwelijks verlaat, schildert Mila een ontroerend portret van haar moeder – een krachtige, indrukwekkende vrouw voor wie haar acties vanzelfsprekend zijn, zelfs al bracht ze daarmee haar leven in gevaar. Staat de nieuwe generatie daar wel hetzelfde in? 
Serbia, France, Qatar - 2017 - Mila Turajlic - 104 min, Servisch gesproken

Amal
Amal is veertien jaar als ze tijdens de Egyptische revolutie op het Tahrirplein belandt, nadat haar vriendje is omgekomen bij de Port Said-stadionramp. Tijdens de protesten wordt ze door de politie geslagen en aan haar haren over het plein gesleept. Deze coming of age-film volgt haar in de jaren na de revolutie. Terwijl de film snijdt tussen actuele gebeurtenissen en het snel veranderende leven (en uiterlijk) van Amal, zien we hoe zij haar eigen identiteit zoekt in een land in transitie. Amal is fel en onverschrokken. Ze heeft zich als een pitbull in het protest vastgebeten en leest haar moeder, een rechter, voortdurend de les. Als meisje tussen de mannen moet ze ook vechten voor het respect van anderen en het recht om mee te doen, op straat en in het verdere leven. Want zelfs voor een jonge vrouw als Amal – haar naam betekent 'hoop' – zijn er in Egypte weinig keuzes waar het de vormgeving van haar eigen toekomst betreft.
Egypt, Lebanon, Germany, France, Norway, Denmark, Qatar - 2017 - Mohamed Siam - 83 min, Arabisch gesproken

Piripkura 
Twee van de enige drie bekende leden van de Piripkura leven nog op nomadische wijze in de Amazone, in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. Hun belangrijkste bezit is een fakkel die in 1998 is aangestoken en sindsdien niet meer is uitgegaan. Het gebied wordt omringd door boerderijen en houtzagerijen. De uitbreiding daarvan is bijna onontkoombaar en wordt met geweld bevochten. Om de beschermde status van dit stuk regenwoud in stand te kunnen houden, moet bewezen worden dat de twee indianen nog leven. Daarom trekt Jair Candor om de paar jaar de jungle in, op zoek naar de twee mannen, Pakyî en Tamandua. Soms wordt hij bijgestaan door hun enige nog levende familielid Rita. De filmploeg levert met de film het bewijs van hun bestaan. Piripkura toont de tragiek van de inheemse volken van de Amazone en het stelselmatige geweld tegen hen. De dreiging is voortdurend op de achtergrond aanwezig. Ondanks de bewonderenswaardige veerkracht en onverzettelijkheid van de laatste Piripkura hangt de onvermijdelijke vraag in de lucht: hoelang nog?
Brazil - 2017 - Renata Terra, Bruno Jorge, Mariana Oliva - 81 min, Portugees gesproken

As We’re Told
"Het is heel simpel: we doen wat ons wordt verteld." Dat is het onthutsende antwoord van een medewerker van een Zweeds arbeidsbureau als hem gevraagd wordt naar de werkwijze van de meest impopulaire instantie van het land. En daar houdt het niet op: een voor een openbaren werkcoaches, receptionisten en psychologen in deze creatieve documentaire het falende systeem van het arbeidsbureau. Ze klagen over gebrekkige software en ongrijpbare foutmeldingen, de veel te hoge werkdruk en ontgoochelende resultaatscores: een werkcoach helpt gemiddeld slechts tien mensen per jaar aan een baan. En uiteindelijk vindt slechts een op de tien cliënten via het arbeidsbureau nieuw werk. Om de anonimiteit van de geïnterviewden te waarborgen, wordt iedereen nagespeeld door poppen van bordkarton, die met dank aan (zichtbare) poppenspelers, sprekende ogen en herkenbare mimiek al snel veranderen in mensen van vlees en bloed. Het resultaat is een fascinerende, komische en kunstzinnige studie naar menselijke strategieën voor de omgang met een irrationale bureaucratie.
Sweden - 2017 - Erik Holmström, Fredrik Wenzel - 28 min, Zweeds gesproken

Modal Title

Any content could go in here.

×