Een bijzonder actuele documentairethriller over de schaduwwereld achter onze sociale media, waarin regisseurs Hans Block en Moritz Riesewieck toegang weten te krijgen tot de mensen die de ondankbare taak hebben om te bepalen wat er wel of niet op Facebook mag staan.

Vanuit een anoniem kantoorgebouw in de Filipijnen wordt de hele wereld gescand. Veelal zonder enige kennis van verschillende culturen, geschiedenis, politiek of seks proberen de cleaners de protocollen zo goed mogelijk toe te passen. Voor het eerst krijgen we inzicht in waarom bepaalde beelden wel of niet gezien mogen worden. Maar ook hoe de gebruikte algoritmes verontwaardiging pushen. Langzaam wordt duidelijk hoe Facebook een soort moderne versie van George Orwell’s ‘1984’ is geworden. Zeker in landen waar internet synoniem is met Facebook, zijn de gevolgen vernietigend.

Veel beter getimed kan een film bijna niet zijn. De uitwassen van de sociale media zijn bijna dagelijks nieuws. Deze film laat zien hoe diep het wezen van sociale media verweven is met de negatieve gevolgen die deze media teweegbrengen.

★★★★ “Debuterend regieduo maakt eenvoudige vragen steeds complexer en verontrustender.” De Volkskrant
★★★★ “Een alarmerende film die afdaalt in de donkere krochten van de 'sociale' media en die met overtuiging laat zien hoe technologie onze democratie ondermijnt.” Trouw
"The Cleaners is een fantastisch, diep verontrustend portret van een levensgevaarlijke tijd...nooit eerder zo angstaanjagend helder gemaakt." Het Parool

Modal Title

Any content could go in here.

×