‘The Disciples - Een Straatopera’ documenteert hoe leden van daklozenkoor De Straatklinkers de speciaal voor hen geschreven opera ‘The Disciples’ instuderen. De film laat het repetitieproces zien van het daklozenkoor dat gevraagd wordt een uitvergrote versie van zichzelf te spelen. Door deze verdubbeling komen feit en fictie steeds dichter bij elkaar in de buurt. Zo speelt de documentaire bewust met de rol die dak- en thuislozen zichzelf aanmeten en het beeld dat de buitenwereld van hen heeft. We vangen een glimp op van het werkelijke leven van De Straatklinkers terwijl ze openhartig vertellen over de weg die zij hebben afgelegd en zien de groteske opera dramatisch gestalte krijgen.

Ondertussen leiden de verwachtingen van het koor en de regisseur meerdere malen tot spanningen, ruzies en jaloezie. Wie stelt de regels? Zijn het de regisseur en de componist, of zijn het de daklozen die in dit filmverhaal hun punt zullen maken?  En geeft het spelen van een rol in een opera meer voldoening dan zwerven door de straten van Amsterdam?

Voor Ramón Gieling (‘Johan Cruijff: En un momento dado’, ‘Tramontana’) is deze film een logisch vervolg op eerdere, eveneens persoonlijke en sociaal geëngageerde films. Het is tevens de noodzakelijke consequentie van ‘Erbarme Dich’, de film over de Matthäus Passion, waarin een aantal Straatklinkers het luisterende publiek vormde. Gieling: “De dakloze is een icoon van de onrechtvaardige samenleving. Daarbij houd ik van mensen die anders zijn dan anderen. Ze kenmerken de contradicties van het menselijk bestaan: ze hebben de moed om onverantwoord te durven leven.”
sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×