De meest onbevreesden onder de bergbeklimmers doen aan free solo, ook wel 'vrij klimmen' genoemd: klimmen zonder touw of enige andere vorm van beveiliging. En dat op grote hoogten, waardoor elk klein foutje fataal kan zijn. Het is dé specialiteit van de Amerikaan Alex Honnold. 'Free Solo' won de Oscar voor Beste Documentaire! 

Deze waanzinnig spannende en adembenemende documentaire volgt hem tijdens zijn voorbereiding op de beklimming van El Capitan, de legendarische 900 meter hoge bergwand in het Yosemite National Park. Sowieso al moeilijk om te bedwingen, laat staan zonder zekering. Er is een maximale focus voor nodig, wat de reden is waarom Honnolds eerste poging mislukt: hij heeft het gevoel dat er te veel mensen op hem letten, onder wie de filmcrew.

Filmmakers Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin volgen hem gedurende twee jaar, waarin hij zich opmaakt voor de grote tocht. “If you’re seeking perfection, free soloing is as close as you can get,” verklaart Honnold. Maar Chin, een ervaren avonturier/fotograaf die eerder maar net aan de dood is ontsnapt, heeft een andere kijk: “If you’re pushing the edge, eventually you find the edge.”

Honnold vertelt over zijn beweegredenen om free solo te beoefenen, zijn angsten, zijn familie en zijn nog prille relatie met medeklimmer Sanni McCandless. Bij zijn tweede poging doen de filmmakers hun uiterste best om hem zo min mogelijk te storen. De film wordt een pure thriller, een verslag van een ongelooflijk knap, waanzinnig waagstuk.

“Go figure that the year's most outrageously harrowing action movie turns out to be an arthouse doc from National Geographic” Boston Globe

Modal Title

Any content could go in here.

×