Op vrijdag 21 december, de kortste dag van het jaar, organiseren EYE, IFFR (International Film Festival Rotterdam), NFF (Nederlands Film Festival) en Go Short (International Short Film Festival Nijmegen) voor de 6e keer de Dag van de Korte Film. Ook bij ons in het Filmtheater!

De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Veel aanstormend talent zie je als eerste aan het werk in een korte film. Toch krijgt het minder bekende broertje van de speelfilm nog te weinig aandacht. Daarom worden op de kortste dag van het jaar de spotlights op de korte film gezet.

In de tijd van een speelfilm zie je zes Nederlandse korte films van talentvolle of zelfs award-winnende filmmakers. Met onder andere de Go Short publieksprijswinnaar ‘Homo Ludens’ (‘De spelende mens’) van Sanne Rovers en de ontwapenende documentaire ‘Hallo Salaam’.

De volgende korte films zijn te zien:

Skógafoss
Tijdens zijn vakantie met zijn vriendin krijgt Gijs een telefoontje van zijn moeder, die haar gekwelde mentale toestand en hun complexe relatie onthult.

Nederland 2017 11 min. Regie Niels Bourgonje

Word! 
Kort visueel essay onderzoekt op avontuurlijke wijze de relatie tussen woord en betekenis in een post-fact universum. Figuren bewegen zich door de ruimte, ondersteund door taal die de beweging van betekenis voorziet. Wat is de waarde van taal als die iets anders vertelt dan het beeld?

Nederland 2017 7 min. Regie Amos Mulder 

De Spelende Mens
Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: de een gaat er helemaal in op, de ander vindt het een wonderlijk tijdverdrijf. ‘De Spelende Mens’ neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars, volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. Soms zo erg dat de toeschouwer zich afvraagt: wat bezielt de spelende mens?

Nederland 2017 27 min. Regie Sanne Rovers

Kort maar Krachtig
Een oude wijze man geeft een jonge held de taak om binnen een absurd kort tijdsbestek een prinses te redden van een slechterik. Tijdens de reis krijgen zij te maken met veel clichés uit het fantasy-/avonturenfilmgenre. In het desondanks onvoorspelbare animatiefilmpje volgen de grappen elkaar in hoog tempo op. Ook het traditionele sprookjesachtige einde krijgt een (wrede) wending.  

Nederland 2017 2 min. Regie Junaid Chundrigar

Tex
Wanneer Tex haar gezworen vijand ziet met de jongen van wie ze houdt, neemt ze wraak.

Nederland 2017 18 min. Regie Jonas Smulders

Hallo Salaam
Sil (10) en Merlijn (11) staan aan de vooravond van een grote reis: ze gaan vier dagen naar een vluchtelingenkamp op Lesbos. Via hun moeders – die beiden vrijwilliger zijn in vluchtelingenkampen – kennen ze de verhalen over de kinderen die daar leven. Nu willen ze het zelf zien en ervaren. Hoe is het om in een kamp te wonen? Eerste ontmoetingen als het uitdelen van eten en voorzichtig groeten, groeien al snel uit tot spel en goede gesprekken in meerdere talen. Het begin van een vriendschap?

Nederland, Griekenland 2017 15 min. Regie Kim Brand

Modal Title

Any content could go in here.

×