Thüringen, zomer 1979. De families Strelzyk en Wetzel hebben een gewaagd plan. Ze willen met een zelfgemaakte heteluchtballon van de DDR naar het Westen vluchten. ‘Ballon’ is het waargebeurde verhaal van twee families die ten tijde van de Koude Oorlog in een zenuwslopende race tegen de klok alles op alles zetten om van Oost- naar West-Duitsland te komen.

★★★★★ 'Zowel een ontroerend drama als een nagelbijtend spannende thriller' Troskompas
★★★★ 'Continu spannend' 'Thomas Kretschmann in een geweldige rol' Cinemagazine
★★★ 'Tot het einde spannend en onverwacht' NRC

Deze historische thriller toont een van de meest spectaculaire ontsnappingen in de geschiedenis. Het is 1979 en in de toenmalige Duitse Democratische Republiek verlangen twee families naar vrijheid en een betere toekomst. Ze bedenken een gewaagd plan: met een zelfgemaakte luchtballon naar het Westen vluchten. In het geheim bouwen Günter Wetzel (David Kross) en zijn goede vriend Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) een luchtballon, waarmee ze met hun acht familieleden over de grens willen vliegen. Wanneer een eerste poging mislukt, komt niet alleen hun ontsnappingsplan in gevaar, maar staan ook hun levens op het spel.

Met de Stasi op de hielen doen ze een tweede poging om de gevaarlijke oversteek te maken. Günter Wetzel, op wie het hoofdpersonage in 'Ballon' is gebaseerd, zegt over de ontsnapping: “Ook al ben ik blij dat we die beslissing hebben genomen, als ik destijds had geweten wat ik nu weet, dan had ik het nooit gedaan omdat het zo gevaarlijk was.” Van 1961 tot 1989 werden er 75.000 Oost-Duitsers gearresteerd omdat ze de DDR wilden ontvluchten. Maar liefst 800 van hen verloren hun leven aan de grens.

Modal Title

Any content could go in here.

×