Oktober 1918, de kanonnen van de Eerste Wereldoorlog zijn stil gevallen. De jonge kunstenaar Egon Schiele sterft, op 28-jarige leeftijd, net als miljoenen anderen aan de Spaanse griep, twee maanden na zijn vrouw Edith Schiele. Hij stierf terwijl hij de onzichtbare ziekte in de ogen keek, op de enige manier die hij kende: door haar te schilderen. Slechts enkele maanden eerder waren zijn werken te bewonderen tijdens zijn eerste succesvolle tentoonstelling.

De voorstelling van maandag 3 juni aanstaande (18.35 uur) wordt film ingeleid door kunsthistoricus en keramist Brigitte van Mechelen! Deze speciale vertoning is onderdeel van ons Film&Art programma i.s.m. ART Hilversum. Voor meer info over deze serie, klik hier.

Schiele’s mentor, Gustav Klimt, overleed een paar maanden voor zijn pupil. Klimt veranderde de manier waarop mensen naar kunst keken fundamenteel. Hij formeerde de Weense Secessie, een groep jonge kunstenaars waar Schiele later ook deel van zou uitmaken. Op veel schilderijen van Schiele en Klimt voeren menselijke angsten en verlangens de boventoon. De werken van Klimt zijn tot de dag van vandaag nog erg geliefd en trekken toeschouwers van over de hele wereld.

Nu, 100 jaar later, nemen de kunstwerken van deze visionairs wederom een centrale rol in. De film 'Klimt & Schiele: Eros and Psyche' legt vooral de nadruk op een buitengewone tijdsperiode waarin allerlei nieuwe ideeën opborrelden. Deze film neemt de kijker mee langs de statige hallen van het Albertine, het Belvedere en diverse kunsthistorische musea.

Modal Title

Any content could go in here.

×