“Ik benijd de Japanners”, schreef Van Gogh aan zijn broer Theo. Op de tentoonstelling waarop deze film is gebaseerd – 'Van Gogh & Japan' in het Van Gogh Museum in Amsterdam – is te zien waarom. Ondanks dat Van Gogh Japan nooit heeft bezocht, had dit land grote invloed op hem en zijn kunst.

Van Gogh is niet te begrijpen zonder te weten hoe het Japonisme in het midden van de 19eeeuw in Parijs arriveerde en de invloed daarvan op kunstenaars als Monet, Degas en bovenal Van Gogh. Na het bezoeken van de nieuwe galerieën met Japanse kunst creëerde Van Gogh zijn eigen beeld van Japan. Hij deed diepgaand onderzoek, verzamelde Japanse prenten en voerde discussies met andere kunstenaars over de Japanse kunst. Daardoor kreeg zijn werk een nieuwe en spannende richting.

Hij verliet Parijs, want in het zuiden van Frankrijk hoopte Van Gogh behalve rust "de helderheid van de atmosfeer en de vrolijke kleureffecten" van de Oosterse prenten te vinden, zoals hij aan Theo schreef.

De productieve maar problematische jaren die volgden moeten gezien worden in de context van het absorberen van de Japanse invloeden en het zichzelf definiëren als een moderne kunstenaar met Aziatische voorlopers.

In dit onbekende verhaal van Van Goghs kunst zien we hoe belangrijk zijn fascinatie voor Japan was. De film reist niet alleen naar Frankrijk en Nederland maar ook naar Japan, om het erfgoed te ontdekken dat Van Gogh zo beïnvloedde en dat hem de kunstenaar heeft gemaakt die wij nu kennen.

Modal Title

Any content could go in here.

×