Experts van het Eye Filmmuseum hebben de meest geruchtmakende Nederlandse blootfilm ooit gerestaureerd en opgepoetst: ‘Blue Movie’. Na de vertoning in Eye als onderdeel van het nieuwe programma Restored & Unseen is deze destijds geruchtmakende film nu ook in Hilversum te zien.

‘Blue Movie’ groeide uit tot een van de meest besproken en sensationele Nederlandse speelfilms ooit. De film vertelt het verhaal van Michael (Hugo Metsers) die - na vijf jaar in de gevangenis - in zijn flat in de Bijlmer opeens dagelijks wordt geconfronteerd met de luidruchtige seksuele activiteiten van zijn buurvrouw. De voor die tijd expliciete seksscènes leidden ertoe dat de toenmalige filmkeuring de film in eerste instantie afkeurde, maar regisseur Wim Verstappen en producent Pim de la Parra wisten de controleurs op andere gedachten te brengen. Mede dankzij het aanvankelijke verbod en de ontstane commotie kwamen miljoenen bezoekers naar de bioscoop.

Tot op de dag van vandaag staat ‘Blue Movie’ met 2,4 miljoen bezoekers nog steeds in de top 20 van best bezochte films. Alle opwinding van toen is nu filmhistorisch te herbeleven dankzij een schitterende digitale restauratie.

Modal Title

Any content could go in here.

×