Tussen 1914 en 1918 veranderde een wereldwijd conflict de geschiedenis. Van die oorlog konden we onder meer door foto- en filmbeelden in zwart wit kennisnemen. Maar in werkelijkheid was het geen zwart-witte wereld zonder geluid. ‘They  Shall Not Grow Old’  is een grensverleggende documentaire van Oscar-winnaar Peter Jackson (‘The Lord of the Rings’, ‘The Hobbit’ ), naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Deze unieke documentaire brengt je terug in de tijd en laat je die periode beleven met de mensen die erbij waren.

★★★★★ 'Geeft mannen uit verleden een menselijk gezicht' VPRO Cinema
★★★★ 'Qua techniek baanbrekend en het resultaat is verbluffend' De Volkskrant
★★★★ 'Adembenemend' NRC


Jackson heeft oorspronkelijke beelden zorgvuldig geselecteerd uit de archieven van het Imperial War Museum (IWM) en de BBC waarin meer dan 600 uren aan filmmateriaal ligt opgeslagen. Op de selectie heeft hij geavanceerde restauratietechnieken met kleur en 3D  toegepast en daarmee een diepgaande en authentieke filmische belevenis gecreëerd. Het commentaar is afkomstig van de oorlogsveteranen zelf.

Dit is het verhaal van ‘De oorlog die een eind maakt aan alle oorlogen’, verteld door de soldaten die hem meegemaakt hebben. Door het restaureren en kleuren van de oorspronkelijke beelden ontstaat een helder en levendig beeld van de menselijke kant van de Eerste Wereldoorlog. De film toont de dagelijkse realiteit en de ervaringen van de soldaten aan het front: wat zij vinden van het conflict, hun kameraadschap, de noodzaak van humor tijdens de verschrikkingen, het leven in de loopgraven en tijdens periodes van rust. Dankzij de nieuwste technieken lijkt beeldmateriaal van honderd jaar geleden wel vandaag opgenomen. Het is zowel een herdenking als een eerbetoon aan een generatie die door een wereldoorlog voor altijd veranderde.

Wij vertonen ‘They  Shall Not Grow Old’ in 3D,  zoals Peter Jackson de film bedoeld heeft.

Modal Title

Any content could go in here.

×