Een komedie over het Arabisch-Israëlisch conflict? Weinig filmmakers die daar hun vingers aan durven te branden. Maar Sameh Zoabi bewijst met 'Tel Aviv on Fire' dat er wel degelijk om kan worden gelachen. Hij neemt een verzonnen tv-soap en een explosief liefdesverhaal als uitgangspunt.

★★★★ 'Het bijna soapachtige script weet zich steeds verbazingwekkend uit elke schijnbaar onoplosbare situatie te redden' de Volkskrant
★★★★ 'Komedie die nooit vervalt in galgenhumor of sarcasme' NRC
★★★ 'Verfrissend en reuze sympathiek' VPRO Cinema


De soap gaat over een spionne die anno 1967 getrouwd is met een Arabische man, maar een hoge Israëlische militair verleidt. Omdat de kijkers nog niet weten voor wie de vrouw zal kiezen, is het programma zowel bij de Palestijnen als bij de Israëliërs mateloos populair. Salam, een sympathieke 30-jarige Palestijn werkt op de tv-set in Ramallah  als productieassistent en schrijft mee aan de serie. Hij woont in Jeruzalem, waardoor hij elke dag langs een Israëlische grenspost moet. Daar ontmoet hij officier Assis. Zijn vrouw en haar vriendinnen zijn grote fans van de soap. Assis eist van Salam een positievere rol voor de Joodse generaal in het verhaal. Omdat hij Salams paspoort heeft ingehouden probeert Salam krampachtig het verloop van de tv-serie te beïnvloeden. Maar het wordt steeds duidelijker dat dit voor de Arabische makers ontoelaatbaar is.

En zo weet regisseur Zoabi messcherp de vinger op de zere plek te leggen. Een decennialang Arabisch-Israëlisch conflict, luchtig uitvergroot als meeslepende soap.

Modal Title

Any content could go in here.

×