Tarkovski’s meesterlijke debuut ging in het Westen in première op het filmfestival van Venetië en won direct de Gouden Leeuw. Een geëngageerde film, een persoonlijke getuigenis van een Russische jongen.

De ouders van de twaalfjarige Ivan zijn door de nazi's vermoord. Gedreven door haat sluit de jongen zich aan bij een groep partizanen aan het front om tegen de Duitsers te strijden. Tarkovski’s eerste lange film biedt een voor Russische begrippen ongebruikelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog. Het is geen conformistische Sovjetoorlogsfilm vol heroïsche wapenfeiten maar een geëngageerde, persoonlijke getuigenis.

Tegelijkertijd staat Ivan symbool voor alle kinderen die slachtoffer worden van oorlogsgeweld – een heden ten dage al te actueel thema. ‘De jeugd van Ivan’ viel op door zijn visuele kwaliteiten; de verbeelding van dromen speelt een belangrijke rol. De Sovjetregering was er minder over te spreken, waardoor de film vrijwel geen aandacht kreeg en in een kleine roulatie werd uitgebracht.

Modal Title

Any content could go in here.

×