Een wonderschone onderdompeling in de wereld van Andy Goldsworthy, een Schotse kunstenaar die je op een ongekend bezielde wijze onderdeel van de natuur maakt. Goldsworthy is een landschapskunstenaar die soms enorme stenen en bomen bewerkt, maar vaker nog de vergankelijkheid zoekt met regendruppels, bloemblaadjes en rietstengels. Die zich als een soort insect hoog door een uitgebloeide heg in het Schotse landschap voortbeweegt.

Film & Architectuur
Dudok Architectuur Centrum (DAC) en Filmtheater Hilversum presenteren een reeks van drie avonden waarin de relatie tussen film, stad en architectuur centraal staat. Op elk van de drie avonden kiest een Hilversums architectenbureau een film. Deze filmkeuze wordt toegelicht door de architect zelf.

Op maandag 9 september, de tweede uit onze Film&Architectuur reeks, presenteert Karres en Brands Landschapsarchitectuur en Stedenbouw de film ‘Leaning into the Wind’ van Thomas Riedelsheimer over de Schotse kunstenaar Andy Goldsworthy. Als voorfilm vertonen we ‘Als je terugkomt woon ik aan het water’ van Petra Noordkamp.

Sinds 1997 werkt Karres en Brands aan zeer diverse projecten, studies en prijsvragen in binnen- en buitenland. Het werk van Karres en Brands omvat alle schaalniveaus van het ruimtelijk ontwerp. Van gebiedsstrategieën en infrastructurele projecten tot parken en tuinen en van stedenbouwkundige opgaven tot productontwerp.

Indira van 't Klooster (directeur DAC) en Bart Brands zullen de avond inleiden.
 

Leaning into the Wind
Soms bestaat een kunstwerk van hem maar een minuut en raakt dat je enorm in zijn pure eenvoud. Hij lijkt een unieke relatie te hebben met de natuur, een soort gevoeligheid voor de omgeving die wij missen, maar die wij dankzij zijn kunstwerken ook ineens ervaren. Misschien kun je zijn werk nog het best omschrijven met de Japanse term "mono no aware", het hartverscheurende van de dingen, of ook wel de gevoeligheid voor dingen. Door de unieke blik van Goldsworthy bekijk je de wereld zelf ook met nieuwe ogen. Het voelt als opgaan in de natuur, als iets heilzaams, zonder ook maar ergens zweverig te zijn. Vele van Goldsworthy’s kunstwerken bestaan alleen dankzij de film. Een film die mede door de prachtige sound-track van de beroemde Fred Frith op zichzelf staat, maar dus ook onderdeel is van zijn kunst. Voor iedereen die nog niet eerder kennismaakte met de kunst van Andy Goldsworthy een adembenemende ervaring.

Als je terug komt woon ik aan het water
Een ambitieuze architect en zijn gepassioneerde opdrachtgeefster botsen tijdens het creatieve proces rond het ontwerpen van een perfecte gezinswoning. De film, geïnspireerd op een kort verhaal van Ramsey Nasr, is een nauwgezette ode aan een denkbeeldige ruimte die gebouwd is op tegenstrijdige belangen, onbeantwoorde verlangens en uiteengespatte dromen.

De derde Film&Architectuur avond is maandag 9 december. Die avond kiest Frank Roodbeen van Roodbeen Architectuur BV de film.
sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×