De nieuwe film van regisseur Céline Sciamma (‘Tomboy’, ‘Girlhood’). Een tijdloos en universeel verhaal over verliefd worden, verlangen en onmogelijke liefde.

Women in Film is een nieuwe reeks van 5 films waarin vrouwelijke regisseurs juist eens een keer centraal staan. Vijf maanden lang, elke tweede donderdag van de maand om 20.30 uur, geeft filmkenner Renske Diks een mini-college gevolgd door een film van een belangrijke vrouwelijke regisseur. Op het programma staan o.a. films van Sofia Coppola, Jane Campion en Andrea Arnold.

De allereerste film die we in dit programma vertonen is een voorpremière van ‘Portrait de la jeune fille en feu’ van Céline Sciamma. Deze vertoning is onderdeel van de zevende editie van Filmfestival Hilversum.

Op een afgelegen eiland bij Bretagne aan het einde van de 18e eeuw, krijgt kunstenares Marianne de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse te schilderen. De eigengereide Heloïse staat niet te springen om het huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model uitvoerig: haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. ‘s Nachts werkt Marianne stiekem aan het schilderij. In Heloïse's laatste dagen van vrijheid groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen, totdat uiteindelijk de liefde ontvlamt.

‘Portrait de la jeune fille en feu’ ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar de film enthousiast werd ontvangen door pers en publiek: “an exquisitely executed love story”, aldus The Hollywood Reporter. De film ging ervandoor met de prijs voor Beste Scenario en de Queer Palm.

Modal Title

Any content could go in here.

×