Een overweldigende vijf-sterren-film, deze Russische Oscar-inzending. Leningrad verkeert in post-traumatische stress na de Tweede Wereldoorlog, en de boomlange, bleke verpleegster Iya worstelt zoals velen met de vraag hoe het leven weer op te pakken – zeker wanneer haar vriendin Masha van het front terugkeert, wat Iya’s leven er wel sprankelender maar vele malen complexer op maakt. ‘Beanpole’ is beeldschoon, indringend en zeer indrukwekkend.

★★★★★ ‘Intens, verontrustend en overweldigend’ The Guardian

Na de Tweede Wereldoorlog is Leningrad verwoest. De oorlog mag dan voorbij zijn, maar zowel de stad als zijn bewoners liggen in puin en de winter komt eraan. In die puinhoop proberen twee jonge vrouwen te overleven. Iya, die geregeld last heeft van black-outs door een posttraumatische-stressstoornis, werkt als verpleegster in een ziekenhuis voor oorlogsveteranen en zorgt daar voor het zoontje van haar vriendin Masha. Als Masha terugkeert van het front, moeten ze samen oude en nieuwe trauma's het hoofd bieden.

Na met zijn overdonderende debuutfilm ‘Tesnota’ een open wond in hedendaags Rusland te hebben blootgelegd, duikt "wonderkind" Kantemir Balagov met deze filmisch enerverende tweede speelfilm in het traumatische verleden van zijn land. Deels geïnspireerd door het boek ‘De oorlog heeft geen vrouwengezicht’ van Svetlana Alexijevitsj vertelt hij een verhaal over twee van de ongeveer één miljoen vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten in het Rode Leger, maar vervolgens uit de geschiedenis werden geschreven.

Modal Title

Any content could go in here.

×