In het adembenemende berglandschap van Koerdisch Irak zoekt Sidik naar een panter, die al 25 jaar niet in het gebied is gesignaleerd. Hij hoopt dat met de vondst van de panter het gebied tot nationaal reservaat wordt verklaard, waarmee oorlogen en conflicten tot de verleden tijd zullen behoren.

Met een verrekijker en camera’s loopt Sidik door de bergen waar zijn vader en opa hem voorgingen. Zijn zoektocht wordt enkel onderbroken door passanten die zijn pad kruizen. Sidik luistert naar hun verhalen, geeft advies, en deinst er ook niet voor terug de confrontatie aan te gaan met een gewapende jager.

Te midden van indrukwekkende landschappen blijft Sidik zoeken. Voor hem staat de vondst van de panter voor leven, wedergeboorte en de hoop op vrede.


Movies that Matter on Tour is een landelijk film-en-debat-programma van Movies that Matter i.s.m. Amnesty International. Iedere tweede dinsdag om 20.15 uur vertoont Filmtheater Hilversum i.s.m. Amnesty Hilversum een film waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. De film wordt ingeleid en nabesproken. De Hilversumse Amnesty-afdeling nodigt bij iedere film een deskundige uit die de film zal inleiden en naderhand vragen zal beantwoorden.

‘Sidik en de panter’ wordt nabesproken door dhr. Saladin Sabir. Saladin is van Koerdische afkomst en geboren in noord Irak. In 1993 is hij vanwege de politieke situatie gevlucht naar Nederland. Sinds 1997 is hij werkzaam als docent natuurkunde en wiskunde. Saladin heeft nog veel contact met zijn familie die in noord Irak woont.

Modal Title

Any content could go in here.

×