I.v.m. de Corona-maatregelen zijn wij t/m 6 april gesloten. Een deel van onze films kun je thuis kijken via onze online filmzaal Picl.

In Chili zijn de pieken van de Andes nooit ver weg. De bergketen (cordillera) vormt maar liefst 80 procent - en daarmee de ruggengraat - van het land. Meester documentairemaker Patricio Guzmán reflecteert op de verhouding tussen dat tijdloze landschap en de roerige geschiedenis van zijn vaderland, waar hij sinds de militaire staatsgreep van 1973 niet meer woont. De dictatuur is overwonnen, maar de toen heersende wetten bepalen nog steeds het economische en sociale beleid dat vooral de rijken bevoordeelt.

Na ‘Nostalgia de la Luz’ en ‘El Boton de Nacar’ waarin hij het noorden en het zuiden van Chili verkende, zoekt Guzmán in dit laatste deel van zijn trilogie nu naar het roerige verleden en heden van het land uit zijn kindertijd. In voice-over vertelt hij zijn persoonlijke herinneringen tijdens adembenemende panorama’s van besneeuwde bergen. De serene beelden contrasteren met nooit eerder vertoonde taferelen van opstanden van boeren en arbeiders en gewelddadige politieoptredens. Deze zijn onder meer gefilmd door cameraman Pablo Salas die wel in Chili bleef en een onuitputtelijk archief aanlegde. Guzmán interviewt kunstenaars en wetenschappers en werpt daarmee een blik op de toekomst: kan de nieuwe generatie zich nog dromen veroorloven?

‘La Cordillera de los suenos’ won dit jaar Beste Documentaire op het Cannes Filmfestival en behoorde tot de Officiële Selectie Retrospective op het IDFA, waar Patricio Guzmán als hoofdgast werd onthaald.

Modal Title

Any content could go in here.

×