Adam is het speelfilmdebuut van regisseur Maryam Touzani, die ook het script schreef. De film is ‘een mooie, ingetogen ode aan solidariteit en moederschap’ (VPRO) en vertelt hoe twee vrouwen elkaar een toekomst bieden in het Marokko van nu.

★★★★ - NRC   ★★★★ - de Volkskrant    ★★★★ - Trouw

In Casablanca gaat de zwangere, ongetrouwde Samia (Nisrin Erradi) van deur naar deur op zoek naar een dak boven haar hoofd. Wanneer ze aanklopt bij Abla (Lubna Azabal, Incendies) blijft ook haar deur in eerste instantie gesloten. Maar als weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda, weet Abla hoe moeilijk het leven in Marokko kan zijn en laat de jonge vrouw uiteindelijk toch toe. Geleidelijk vinden ze steeds meer steun bij elkaar en gaat Samia aan de slag in Abla’s bakkerij. Samen bakken ze de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen.

Adam ging op in première op het Filmfestival van Cannes, waar de film werd geselecteerd voor Un Certain Regard. Op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam (IFFR) werd de film omarmd door het publiek met een score van maar liefst 4.6 (van 5) in de publiekspoll.

In de pers

''Dit delicate drama over solidariteit tussen vrouwen is opgebouwd uit vele intieme momenten.''
- De Filmkrant

''Adam’ geeft een uniek inkijkje in het huiselijke leven van Marokkaanse vrouwen.''
- Trouw

''De twee hoofdrolspeelsters, Nisrin Erradi en Lubna Azabal, zijn fantastisch. Zij hebben aan een oogopslag genoeg om over te brengen wat hun gemoedstoestand is.''
- NRC

''In een fijne, kalme cadans toont Touzani het dagelijks leven van de vrouwen. Het prachtige camerawerk van Virginie Surdej maakt van elke huiselijke scène een fraai schilderij, met warme aardetinten en gele accenten. Touzani geeft haar actrices alle ruimte, waarbij vooral Azabal schittert in een ongewoon terughoudende rol.''
- de Volkskrant

Modal Title

Any content could go in here.

×