In de jaren ‘80 vochten Angolese soldaten de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika. Achtergelaten op de rand van de Kalahari Desert, vormen de overgebleven oud-strijders de hoofdpersonen in een film over schuld, verraad en vrije wil. Filmmaker Boris Gerrets haalt oude wonden open in een poging tot verlossing.

Als filmmaker Boris Gerrets afreist naar Zuid-Afrika en enkele achtergebleven veteranen vraagt naar de rol die zij speelden in de oorlogen, stuit hij op een muur van stilte. Om hen de confrontatie met het verleden aan te laten gaan, vraagt hij hen te spelen in de verfilming van het evangelie van Judas Iskariot, het ultieme verhaal over verraad. Zo worden zij zowel personages in de documentaire als acteurs in het Bijbelverhaal, waardoor de paradox van het dader- en slachtofferperspectief zichtbaar wordt. 

Gaandeweg versmelt de stem van Judas met de stem van de filmmaker. Er ontstaat een aangrijpend beeld van mensen aan de verkeerde kant van de geschiedenis, waarin het bestaan van de vrije wil onderzocht wordt.

'Lamentations of Judas' was de openingsfilm van Movies that Matter 2020, en geselecteerd binnen de Dutch Movies Matter Competitie. Voorafgaand aan de film is een filmessay van Hugo Emmerzael te zien, Nederlandse film- en muziekcriticus en redacteur van De Filmkrant.

In de pers

”Een indrukwekkend, schrijnend relaas over schuld en boete” – de Volkskrant

”De onlangs overleden documentairemaker Boris Gerrets geeft met zijn bitterzoete laatste film een groep vergeten oud-soldaten een stem.” – De Filmkrant
sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×