Mateo Sobode Chiqueño trekt al jaren met een antieke cassetterecorder langs Ayoreo-gemeenschappen in Paraguay om gesprekken, verhalen en liedjes op te nemen. Dit erfgoed bevat aangrijpende getuigenissen van een verdwijnende inheemse cultuur.  

Woensdag 18 november gaat de 33e editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) van start en dit jaar gaat het IDFA het land in! Onder de naam IDFA Extended vertonen we vanaf woensdag 18 november een bijzondere selectie van maar liefst zeven speciaal geselecteerde documentaires. Samen met ruim 40 filmtheaters door heel Nederland openen we op woensdagavond 18 november het IDFA met de officiële openingsfilm 'Nothing but the Sun'. Vanaf zaterdag 23 januari 2021 zal ook traditiegetrouw het The Best of IDFA on Tour programma met festivalwinnaars bij ons te zien zijn. De zeven documentaires uit het IDFA Extended programma zijn geen onderdeel van The Best of IDFA.

 

De voorouders van Mateo Sobode Chiqueño aanbaden de zon, die zij beschouwden als een superieur en genereus wezen. Voor Mateo en generatiegenoten is de zon vooral een bedreiging geworden die van ontboste gebieden zorgwekkend droge, stoffige vlaktes maakt, door de camera in schitterende, onheilspellende beelden gevangen. Een klein deel van de Ayoreo leeft nog teruggetrokken in de bossen van Chaco in Paraguay. Maar een veel grotere groep, waar Mateo deel van is, werd samengedreven in kleine nederzettingen door missionarissen, die hun land onteigenden en hen onder dwang bekeerden tot het christendom.

Al sinds de jaren zeventig trekt Mateo met een inmiddels antieke cassetterecorder langs Ayoreo-gemeenschappen om hen te interviewen en traditionele liederen op te nemen voor zijn audioarchief. Af en toe eet het apparaat een bandje op, wat hij met geduldig gepeuter oplost. In de gesprekken klinkt twijfel over het verlies aan identiteit. Is het een probleem dat de cultuur van de Ayoreo verdwijnt, of is dat een noodzakelijke voorwaarde voor integratie? Hoe belangrijk is het om tradities te behouden?

Modal Title

Any content could go in here.

×