In Stadtallendorf, een Duitse stad met een complexe geschiedenis van zowel uitsluiting als integratie van buitenlanders, biedt de geniale leraar Dieter Bachmann zijn leerlingen de sleutel tot het gevoel van thuis zijn. Herr Bachmann is een ruim drie uren durende, intieme documentaire die je als kijker volledig pakt en nooit meer loslaat. De film ging dit jaar in première op het Filmfestival van Berlijn en werd zeer lovend ontvangen. De pers was unaniem positief en de documentaire won er de Zilveren Beer en de Audience Award.

Woensdag 17 november gaat de 34e editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) van start. En de mooiste documentaires zie je niet alleen tijdens het IDFA in Amsterdam, maar ze komen ook naar Hilversum toe. Vanaf 18 november vertonen we het IDFA Extended programma: een bijzondere selectie van vijf geëngageerde, cinematografisch interessante documentaires.

De leerlingen van Dieter Bachmann, allemaal tussen de twaalf en veertien jaar oud, komen uit negen verschillende landen; sommigen beheersen de Duitse taal nog niet. Op de rand van zijn pensioen wil Bachmann deze burgers-in-wording inspireren en met een gevoel van nieuwsgierigheid naar een breed scala aan beroepen, onderwerpen, culturen en meningen de wereld in sturen.

Bachmann biedt zijn leerlingen zicht op een betere toekomst, maar leert ze ook hoe gecompliceerd de relatie met buitenlanders is geweest in de stad. Bachmann ziet er met zijn beanie en AC/DC shirt eerder uit als een hippie of een rock 'n roller dan als een normale basisschoolleraar. En af en toe speelt hij ook een deuntje om een punt over te brengen, met teksten die hij zelf bedenkt. Maar het is vooral ook de individuele betrokkenheid van de leraar die de eigenwaarde van zijn leerlingen versterkt. Hij is net zo eerlijk over zijn eigen leven, als hij van hen verwacht.

De documentaire is een inspirerend bewijs dat de juiste leraar op het juiste moment, een van de grootste geschenken van het leven kan zijn. Maria Speth is schrijver, regisseur en producent van meerdere films en documentaires. Haar debuutfilm THE DAYS BETWEEN ging in première op het IFFR in 2001, waar het de VPRO Tiger Award won. In 2009 richtte ze haar eigen productiebedrijf Madonnen Film op, daar produceerde ze haar eerste documentaire 9 LIVES, waar ze een DEFA Foundation Award mee won. Haar feature DAUGHTERS ging in première in 2014 op de Berlinale en werd ook in de bioscopen in Duitsland uitgebracht. HERR BACHMANN UND SEINE KLASSE is het achtste project van Speth en haar tweede documentaire.
sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×