All Over The World is een filmcursus in vier avondvullende programma’s die ons laat reizen in tijden dat dat in het echt niet altijd even makkelijk is. We reizen door de tijd en over de hele wereld, van de VS naar Japan, van Europa naar Afrika. Alle films worden vooraf gegaan door een uitgebreide inleiding door deskundige sprekers.

De cursus wordt je aangeboden door FILMTHEATER HILVERSUM i.s.m. Koning Film, een filmcollectief van filmdeskundigen met ieder zo hun eigen expertise en interesses. Die komen uitgebreid aan bod in de vier lezingen, die bol staan van plezier in, enthousiasme voor en verlangen naar de cinema.

All Over The World vertelt over de globale filmgeschiedenis. Het laat ons genieten van vele filmfragmenten, van toen, van nu en laat ons vooral nog eens voelen hoe rijk films je laten voelen, juist ook als je stil zit in het donker van je theater.
Reis je mee?

Het programma:
Maandag 29 november, 20.15 uur: Afrika – de postkoloniale Afrikaanse cinema (Inleiding duurt 45 minuten, de film start 21.00)


Nog steeds zijn er maar weinig films uit Afrika te zien in de Nederlandse theaters. Dat terwijl het continent meer dan genoeg interessante en belangrijke cineasten kent. Eén daarvan is Ousmane Sembène, afkomstig uit Senegal. Naast filmmaker is hij ook een veelgeprezen romanschrijver. Volgens Vamba Sherif, de spreker van deze avond, zelf schrijver en groot Sembène-kenner, waren zijn films een manier om niet alleen de Afrikaanse geest te dekoloniseren maar ook “de verhouding van Afrika en het westen met scherpe blik aan te duiden en te bekritiseren”. Daarover en meer vertelt Vamba in dit programma.

FILM: MOOLAADĒ met inleiding van Vemba Sherif
De in 2007 op 84-jarige leeftijd overleden Senegalees Sembène zette de Afrikaanse film in 1966 op de kaart met zijn speelfilmdebuut La Noire de… In zijn laatste productie Moolaadé, bekroond met ‘Un Certain Regard’ in Cannes, keert hij zich tegen vrouwenbesnijdenis en star traditionalisme in het algemeen. Plaats van handeling is een islamitisch dorpje in Burkina Faso. Wanneer de moeder van een uitgehuwelijkt meisje weigert haar te laten besnijden, wordt haar huis al snel een toevluchtsoord voor meisjes die ook niet onder het mes willen. Dat leidt tot hevige conflicten in het dorp. Ontroerend, subtiel en ondanks de zware thematiek humoristisch.
sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×