Het spannende en emotionele verhaal van een groep Falun Gong-leden die korte tijd de Chinese staatstelevisie wisten over te nemen. Een verhaal van ongekende moed en leven onder totalitaire heerschappij. Animatie en documentaire op ingenieuze manier gecombineerd, met adembenemend resultaat.

Speciale vertoning als onderdeel van Movies that Matter in samenwerking met Amnesty Hilversum. Movies that Matter on Tour is een landelijk film-en-debat-programma van Movies that Matter i.s.m. Amnesty International waar bij elke film een mensenrechtenkwestie aan de orde komt.

‘De geschiedenis heeft de Chinezen een les geleerd,’ horen we aan het begin van Eternal Spring (長春) ‘Wie durft op te staan tegen de Partij, zal lijden.’ Toch is opstaan tegen de Chinese Communistische Partij precies wat een groep leden van de verboden spirituele beweging Falun Gong deed. Op 5 maart 2002 braken ze in tijdens een uitzending van de Chinese staatstelevisie en lieten een video zien over de beweging.

Hun verhaal is tot een animatie gemaakt door cartoonist Daxiong, zelf ook Falun Gong-beoefenaar. Zijn adembenemende en ijzingwekkende geanimeerde scènes worden afgewisseld met interviews met vele hoofdpersonen – dat wil zeggen: degenen die het overleefden en China wisten te ontvluchten. Naast de spannende verhalen over mensen als ‘Mr. White’, de onbevreesde en gepassioneerde ‘Big Truck’ en meesterbrein Liang – een grootmeester in geheime guerrilla-informatiecampagnes – overpeinst Daxiong zijn eigen keuzes en dilemma’s, en gaat de confrontatie aan met zijn pijn.

Deze voorstelling is Engels ondertiteld.


De film wordt nabesproken met twee gasten. KaYan Wong is voorzitter van het FalunDafa Informatiecentrum, het nieuwskanaal voor Falun Gong in Nederland. Volgens de Chinese media betreft het een staatsgevaarlijke terreurorganisatie, volgens de beweging zelf is het een boeddhistische beweging die streeft naar lichamelijk en spirituele bevrijding. Het FalunDafa Informatiecentrum heeft tot doel om de mensenrechtenschendingen door de Chinese Communistische Partij onder de aandacht te brengen.  

KaYan komt samen met een ex-gevangene uit een Chinees kamp, die na zijn vlucht in Nederland is opgevangen. KaYan spreekt Nederlands en is tolk voor de e-gevangene. 

Speeltijden & tickets

Dinsdag 11 oktober
sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×