In deze editie van Movies that Matter on Tour: een fascinerende kijk achter de schermen van klimaatactiegroep Extinction Rebellion. Na afloop is activist Judith aanwezig voor een nabespreking. 

Van de uitbundige en ontregelende acties gebaseerd op burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloosheid, naar de interne spanningen en botsende persoonlijkheden. Terwijl de autoriteiten steeds agressiever optreden, bereiken de tegenstellingen binnen de groep een kookpunt.

"Ontregelen, dat is de sleutel", zegt Roger Hallam, de charismatische medeoprichter van Extinction Rebellion. Als biologische boer ondervond Hallam de gevolgen van klimaatverandering, met misoogsten en ontslagen door het steeds onvoorspelbaardere weer. Binnen een jaar na haar oprichting in 2018, kreeg Extinction Rebellion het idee van een ‘klimaatnoodtoestand’ boven aan de wereldwijde politieke agenda.

Rebellion volgt de groep vanaf haar ontstaan, naar de euforische doorbraakactie ‘April Rebellion’ van 2019, en verder. We zien de activisten strategische verkeerspunten blokkeren en zichzelf vastlijmen aan het Shell-kantoor. Allemaal volgens Hallams adagium: ‘Wie niet in de gevangenis zit, zit niet in het verzet.’ Tegelijk groeien de interne spanningen als strategieën, stijlen en persoonlijkheden botsen. Uiteindelijk wordt Hallam zelf een bron van onvrede – niet in de laatste plaats voor zijn dochter Savannah.

De film wordt nabesproken door Judith, activist bij Extinction Rebellion. "Extinction Rebellion komt in verzet tegen de overheid die nalaat om goed op de immateriële rijkdom van ons land en de burgers te passen. Wij brengen onze eisen onder de aandacht met vreedzame, disruptieve acties, "with love and rage". 
sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×