De Oostenrijkse keizerin Elizabeth wordt op de dag van haar veertigste verjaardag tegen wil en dank aan de kant gezet als een ‘oudere' vrouw. De rusteloze Sisi, badend in luxe maar ook getergd door eenzaamheid, gaat de strijd aan met het letterlijke en figuurlijke keurslijf die de keizerlijke rol van haar vergt. Vol overgave probeert ze een uitweg te vinden uit zowel haar beklemmende korset, als de muren van het paleis die steeds dichter op haar afkomen.

★★★★ "Een verpletterende film. Elk shot, elke keuze is raak" - NRC
★★★★ "Vicky Krieps blijkt een uitmuntende vertolker van keizerin Elisabeth" - de Volkskrant

De Sissi-films, nog steeds populair rond Kerst, stammen uit de jaren ’50. Een tijd waarin het leven van de keizerin als romantisch sprookje werd neergezet, want dat was tenslotte de tendens. Inmiddels weten we wel beter en daarom is Marie Kreutzer’s ‘Corsage’ een verademing – zelfs mét alle strakgetrokken korsetten.

‘Corsage’ beslaat diverse gebeurtenissen uit het leven van keizerin Elisabeth maar is niet per se een biopic te noemen. De film is ook deels kostuumdrama en Kreutzer (‘The Ground Beneath My Feet’) neemt het daarom niet al te nauw met de feitelijke geschiedenis. Het geeft de regisseur en ook hoofdrolspeelster Vicky Krieps (‘Phantom Thread’) de ruimte om een beeld neer te zetten dat herkenbaar is voor een vrouw anno nu. 

 
sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×