De Sloveense filosoof Slavoj Žižek analyseert aan de hand van een groot aantal filmfragmenten (waaronder geheel uiteenlopende titels als 'Taxi Driver' en 'The sound of music') hoe speelfilms gekleurd worden door ideologieën. Intelligent en vaak hilarisch! 

De Cubaanse leider Fidel Castro is een groot fan van Steven Spielbergs 'Jaws'. De haai uit die film staat voor hem symbool voor het nietsontziende kapitalisme dat gewone Amerikanen bedreigt.

Het is een voorbeeld van een ideologisch geladen interpretatie die de Sloveense filosoof Slavoj Žižek aanhaalt in 'The pervert's guide to ideology, een soort filmcollege waarin hij aan de hand van een groot aantal filmfragmenten door een excentrieke psycho-analytische bril bekijkt.

In gedetailleerd nagebouwde sets van onder meer 'The sound of music' en 'Taxi driver' spreekt hij Žižek de kijker toe en analyseert hij bekende en minder bekende filmscènes. Met behulp van begrippen uit de psychoanalyse passeren vele ideologieën de revue: kapitalisme, fascisme, communisme, godsdienst. Naast 'onthullende' analyses van filmscènes neemt Žižek ook Coca Cola, het Kindersurprise-ei, Starbucks en Beethovens 'Ode an die Freude' (de finale van diens Negende Symfonie) onder de loep. Žižek laat zien dat de ideologische bril werkelijk alles kleurt.

Modal Title

Any content could go in here.

×