17 juli 2014 staat te boek als een van de zwartste dagen in de luchtvaartgeschiedenis. Die donderdag werd Malaysia Airlines Flight 17 (MH17), die van Amsterdam naar Kuala Lumpur vloog, boven het oosten van Oekraïne, uit de lucht geschoten door pro-Russische separatisten. Een tragedie die in Hilversum enorme gevolgen had: vele slachtoffers waren afkomstig uit onze stad.

★★★★ ‘Het verpletterende Oekraïense anti-oorlogsdrama ‘Klondike’ beleefde zijn première vóór de invasie / Gorbach verbindt feit met fictie, de vliegramp en de oorlog met persoonlijk drama’ – de Volkskrant
★★★★ ‘De film is wreed en onthutsend, omdat oorlog wreed en onthutsend is’ – NRC Handelsblad
 
Niemand van de 298 inzittenden overleefde de crash. 17 juli 2014 is tevens de dag waarop Klondike begint. Op het land bij de boerderij van Irka en Tolik ligt een brokstuk van het vliegtuig. Bovendien heeft een slecht gerichte raket van de separatisten een groot gat in hun huis geslagen. Vluchten zo lang het nog kan, zou je denken. Toch niet, juist vanwege de noodlottige gebeurtenissen wil de hoogzwangere Irka in de woning blijven. Haar licht ontvlambare echtgenoot vindt echter dat een vrouw in haar toestand zo snel mogelijk uit het oorlogsgebied moet vertrekken. De boodschap van de film zit heel knap in het allerlaatste shot van de film verstopt. Klondike toont een huiveringwekkende realiteit en laat de kijker min of meer uitgeteld achter.

Speeltijden & tickets

Vandaag
Zondag 26 maart
Maandag 27 maart
sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×