Iedere maand presenteert Movies that Matter in samenwerking met de lokale Amnesty International-groep een speciale voorstelling van een film over mensenrechtenthema’s met een nagesprek. In april: 'Theatre of Violence'. 

Scherpe, flamboyante advocaat Krispus Ayena leidt ons langs een fascinerende, complexe zoektocht naar de essentie van gerechtigheid. Ayena verdedigt Dominic Ongwen voor het Internationaal Strafhof, voormalig commandant in het Oegandese Verzetsleger van de Heer. Dominic Ongwen is de eerste ex-kindsoldaat die is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. 

Op negenjarige leeftijd werd Dominic Ongwen ontvoerd door Lord’s Resistance Army (LRA), een christelijke sekte geleid door Joseph Kony. Het terroriseerde jarenlang Noord-Oeganda met moordpartijen en ontvoeringen van kinderen, die werden gehersenspoeld en tot kindsoldaat of seksslaaf gemaakt. Dominic’s eigen ouders werden vermoord, hij werd gemarteld, gehersenspoeld en gedwongen te doden. Maar nu staat hij terecht voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

In het spoor van Ongwen’s advocaat Krispus Ayena gaan we heen en weer tussen de rechtszaal en het prachtige Noord-Oeganda op zoek naar de echte betekenis van gerechtigheid en straf. We ontmoeten Joseph Kony’s vrouw en dochters en voeren een surrealistisch gesprek met Kony’s spiritueel adviseur. We zien ook hoe Oegandese gemeenschappen herstellen van trauma – en hoe dat botst met de fundamenten van het Internationaal Strafhof. Wanneer verandert een slachtoffer in een dader? 

Speeltijden & tickets

Dinsdag 11 april
sluiten ×

Modal Title

Any content could go in here.

×